Eurostat: Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE s-au redus cu 2,6% în trimestrul doi din 2024
Numărul 46, 20-26 nov. 2024 » Lumea în care trăim
Emisiile de gaze cu efect de seră (GHG) generate de activitățile economice ale unităților rezidente din Uniunea Europeană s-au situat în trimestrul doi din 2024 la 790 milioane tone echivalent CO2, o scădere de 2,6% față de perioada similară din 2023 (812 milioane tone echivalent CO2), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. PIB-ul UE a înregistrat o creștere de 1% în trimestrul doi din 2024, față de perioada similară din 2023.
În perioada aprilie-iunie 2024, sectoarele economice responsabile cu cele mai mari reduceri comparativ cu trimestrul doi din 2023 au fost: furnizarea de energie electrică și gaze naturale (-12,1%) și gospodăriile (-4,2%).
Eurostat estimează că în trimestrul doi din 2024 comparativ cu perioada similară din 2023 emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut în 19 state membre UE și au crescut în Suedia, Cipru, Malta, Lituania, Grecia, România, Luxemburg și Slovenia.
Cele mai semnificative reduceri din UE ale emisiilor de gaze cu efect de seră au fost în Țările de Jos (-9,1%), Bulgaria (-6,3%), Austria și Ungaria (fiecare cu -5,9%).
Din cele 19 state membre UE unde au scăzut emisiile de gaze cu efect de seră, cinci au raportat și un declin al PIB-ului lor (Estonia, Irlanda, Finlanda, Letonia și Austria). Celelalte 14 țări (Polonia, Danemarca, Croația, Spania, Bulgaria, Slovacia, Portugalia, Ungaria, Belgia, Italia, Cehia, Țările de Jos, Franța și Germania) au gestionat scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră în timp ce au raportat creșterea PIB-ului lor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc