Eurostat: Estonia, Spania, România și Grecia, cele mai semnificative creșteri din UE ale prețurilor producției industriale
Telex » Știri 6 august 2024
Prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au crescut cu 0,5% în Uniunea Europeană și în zona euro, în iunie, comparativ cu luna precedentă (când s-a înregistrat un declin de 0,2% în UE și în zona euro), cele mai mari creșteri fiind raportate în Estonia, Spania, România și Grecia, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În iunie, comparativ cu luna precedentă, cele mai mari creșteri ale prețurilor producției industriale în UE s-au înregistrat în Estonia (2,2%), Spania și România (ambele cu 1,9%) și Grecia (1,8%), iar cele mai semnificative declinuri au fost în Bulgaria (-1%), Cehia, Franța și Finlanda (fiecare cu -0,3%).
Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o creștere cu 1,6% a prețurilor la energie, un avans de 0,1% al bunurilor de capital, al bunurilor de folosință imediată și al bunurilor de folosință îndelungată, în timp ce prețurile bunurilor intermediare s-au menținut stabile.
În iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, prețurile produselor care ies pe porțile fabricilor au scăzut cu 3,1% în Uniunea Europeană și cu 3,2% în zona euro.
Cele mai mari creșteri anuale ale prețurilor producției industriale în UE s-au înregistrat în Luxemburg (19,1%), Portugalia (2,4%) și Cehia (1%), iar cele mai semnificative diminuări au fost în Slovacia (-19%), Franța (-6%) și Polonia (-5,7%).
În România, prețurile producției industriale au crescut cu 0,9% în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, după ce în mai s-a înregistrat un declin de 2,2%.
Eurostat precizează că prețurile producției industriale în UE au fost influențate în special de o scădere cu 8,3% a prețurilor la energie și cu 2,3% a prețurilor bunurilor intermediare, în timp ce au crescut prețurile bunurilor de folosință îndelungată (0,1%), ale bunurilor de folosință imediată (1,1%) și cele ale bunurilor de capital (1,7%).
Modificarea prețurilor la porțile fabricilor este pusă de obicei pe seama consumatorilor finali și, de aceea, poate fi un indicator al evoluției inflației pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.
Conform datelor recente ale Institutului Național de Statistică, în România prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 1,3% în luna iunie a acestui an față de luna precedentă, cele mai importante majorări fiind înregistrate în industria energetică, unde prețurile au consemnat un avans de 3,77%.
Prețurile consemnate în industria bunurilor de folosință îndelungată au crescut cu 0,45% în iunie față de mai, cele din industria bunurilor intermediare s-au majorat cu 0,07%, iar în industria bunurilor de uz curent creșterile de preț au fost de 0,24%. Scăderi de preț au fost înregistrate în industria bunurilor de capital (minus 0,11%).
Comparativ cu luna iunie 2023, prețurile producției industriale pe total (piața internă și piața externă) au crescut cu 1,11%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial