Eurostat: În România, industria a fost cea mai importantă activitate economică anul trecut
Numărul 41, 29 oct. - 4 nov. 2019 » Direct de la sursă
Industria a reprezentat, anul trecut, cea mai importantă activitate economică din Uniunea Europeană în funcţie de producţia generată, reprezentând 19,1% din valoarea totală brută adăugată, arată datele Eurostat, citate de Mediafax. Statele în care industria a fost activitatea economică fundamentală au fost Irlanda (36,5%), Cehia (30,2%), Slovenia (26,9%) şi România (26,1%). De asemenea, alte state cu un procentaj ridicat în acest sector, în 2018 sunt în Slovacia (25,7%), Germania (25,4%), Polonia (25%) şi Ungaria (24,8%).
Celelalte activităţi economice importante din UE au fost, anul trecut, „Comerţul en gros şi en detail, transport, servicii alimentare şi de cazare” (19% în UE, 20,2% în România), urmate de „Administraţie publică, apărare, educaţie, sănătate şi activităţi de asistenţă socială” (18,6% în UE, 14,5% în România), „Activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice” (11,5% în UE, 8% în România), „Activităţi imobiliare” (11,2% în UE, 8,3% în România), „Construcţii” (5,5% în UE, 6% în România), „Agricultură, silvicultură şi pescuit” (1,6% în UE, 4,8% în România), „Informaţii şi comunicaţii” (5,2% în UE, 5,8% în România), „Finanţe şi asigurări” (4,9% în UE, 3% în România), „Artă şi activităţi de recreere” (3,4% în UE, similar în România).
Activitatea de „Comerţ en gros şi en detail, transport, servicii alimentare şi de cazare” a fost, anul trecut, în 13 state membre ale UE, cea mai semnificativă activitate economică în funcţie de valoarea brută adăugată generată. Cele mai ridicate ponderi s-au înregistrat în Lituania (31,9% din total valoarea totală brută adăugată), Polonia (26%), Cipru (25,6%), Grecia (25,1%), Letonia şi Portugalia (ambele cu 24,8%).
„Administraţie publică, apărare, educaţie, sănătate şi activităţi de asistenţă socială” a fost cea mai importantă activitate economică în funcţie de valoarea brută adăugată generată în cinci state membre UE: Franţa (22,4%), Danemarca (21,6%), Belgia (21,4%), Suedia (21,3%) şi Olanda (20,8%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane