Eurostat: Inflația în zona euro a atins nivelul-record de 5% în decembrie
Telex » Știri 10 ianuarie 2022
Rata anuală a inflației în zona euro a urcat luna trecută la un nivel-record, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE și investitori, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit unei estimări preliminare publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a crescut până la 5% în decembrie, de la un nivel de 4,9% în noiembrie. Este un nivel record pentru zona euro și depășește cu mult obiectivul țintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%. Analiștii se așteptau ca rata anuală a inflației să ajungă la 4,7% luna trecută.
Creșterea ratei inflației în zona euro în decembrie se explică în principal prin faptul că prețurile la energie au înregistrat o majorare cu două cifre, cu un avans de 26%, în timp ce prețurile la servicii au crescut cu 2,4%, la bunurile industriale neenergetice au urcat cu 2,9%, iar cele la alimente, băuturi alcoolice și țigări au înregistrat un avans de 3,2%.
Analiștii apreciază că majoritatea factorilor care au dus la majorarea ratei inflației sunt temporari, astfel încât, în cele din urmă, presiunile asupra prețurilor se vor atenua.
Datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a accelerat la 2,7% în decembrie, de la 2,6% în luna precedentă. De asemenea, un indicator care pe lângă prețurile la energie și alimente exclude și prețurile la țigări s-a situat la 2,6%, similar cu nivelul din noiembrie. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Comisia Europeană estima, în previziunilor economice de toamnă, că inflația în zona euro va atinge un nivel maxim de 2,4% în 2021, înainte de a scădea la 2,2% în 2022 și la 1,4% în 2023.
Această creștere puternică a ratei inflației este determinată în principal de majorarea prețurilor la energie, dar ea pare să fie legată și de un set amplu de ajustări economice ulterioare pandemiei, sugerând că nivelurile ridicate actuale sunt în mare măsură tranzitorii, aprecia Comisia Europeană.
Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă și datele privind inflația în Uniunea Europeană, să fie dată publicității la 20 ianuarie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile