Eurostat: Inflația în zona euro a crescut în ianuarie, pentru prima dată în ultimele șase luni
Telex » Știri 4 februarie 2021
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut la 0,9% în ianuarie, pentru prima dată în ultimele şase luni, arată datele preliminare publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Reuters, preluată de Agerpres. Este cea mai ridicată rată a inflaţiei de aproape un an, în timp ce analiştii se aşteptau ca în ianuarie aceasta să urce cu 0,5%.
În ultimele patru luni ale anului trecut, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,3%.
Creşterea inflaţiei în ianuarie se explică în principal prin faptul că preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au înregistrat un avans de 1,5% (faţă de 1,3% în decembrie), iar preţurile serviciilor au crescut cu 1,4% (comparativ cu o creştere de 0,7% în decembrie), în timp ce preţurile la energie au înregistrat o scădere cu 4,1% (faţă de un declin de 6,9% în decembrie).
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,4% în decembrie. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări a urcat la 1,4% în ianuarie, de la 0,2% în decembrie.
Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor de politică monetară. Estimarea publicată de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie dată publicităţii la 23 februarie.
În decembrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat la 0,3%, ţările membre cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei fiind, la fel ca în octombrie şi noiembrie, Polonia, Ungaria, Cehia şi România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale