Eurostat: Malta şi România, cel mai ridicat nivel al deficitului guvernamental din UE, în T3
Numărul 3, 26 ian. - 1 feb. 2021 » Breviar statistic
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în trimestrul trei din 2020 la 5,8% din PIB în zona euro şi la 5,6% din PIB în Uniunea Europeană, iar ţările cu cel mai ridicat nivel au fost Malta şi România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În perioada iulie-septembrie 2020, s-a înregistrat o redresare semnificativă, după ce deficitul guvernamental ajustat sezonier a explodat în trimestrul al doilea, atât în zona euro, cât şi în Uniunea Europeană, atingând cea mai ridicată valoare de la debutul publicării datelor statistice în 2002, pe fondul introducerii măsurilor de izolare de către statele membre, pentru a stopa răspândirea pandemiei de coronavirus (COVID-19).
Reducerea deficitului vine în urma creşterii economice, a veniturilor mai ridicate şi a cheltuielilor mai scăzute, apreciază Eurostat. În trimestrul trei din 2020, toate statele membre UE au continuat să înregistreze deficit guvernamental.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în trimestrul trei din 2020 s-a înregistrat în Malta (10,9% din PIB), urmată de România (10% din PIB, faţă de 11,4% din PIB în trimestrul doi din 2020 şi 6,1% din PIB în trimestrul trei din 2019), Lituania (8,7% din PIB), Spania şi Portugalia (ambele cu 7,7% din PIB), cel mai redus nivel fiind raportat în Danemarca (0,9% din PIB), urmată de Slovenia (1,8% din PIB) şi Suedia (2,4% din PIB).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice