Eurostat: Peste 13 milioane de persoane din UE desfășurau, în 2017, activități economice legate de turism
Telex » Știri 7 martie 2019
Peste 13 milioane de persoane din Uniunea Europeană desfăşurau în 2017 activităţi economice legate de turism, aproape opt milioane lucrau în industria alimentară şi cea a băuturilor, iar două milioane în transporturi, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.
În cele trei industrii care depind aproape în întregime de turism (cazare, agenţii de turism/tur-operatori şi transport aerian) sunt angajate 3,6 milioane de persoane. Statisticile Eurostat se concentrează pe aceste trei industrii.
În turism, femeile sunt majoritare. Comparativ cu sectorul întreprinderilor nefinanciare, unde 36% dintre angajaţi sunt femei, forţa de muncă în turism include un procentaj mai ridicat de femei (59%).
De asemenea, ponderea angajaţilor part-time în turism (24%) este semnificativ mai ridicată decât în sectorul întreprinderilor nefinanciare (17%) şi este comparabilă cu cea din domeniul serviciilor (22%).
Cu 13% dintre angajaţi cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, comparativ cu 9% în servicii sau în sectorul întreprinderilor nefinanciare, turismul beneficiază de o forţă de muncă tânără, deoarece în acest domeniu angajările se fac mai uşor.
În Irlanda, Olanda, Danemarca şi Marea Britanie, proporţia angajaţilor din turism cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani depăşeşte 20%, iar în toate cele patru ţări procentajul este semnificativ mai ridicat decât cel înregistrat pe ansamblul economiei.
În medie, cetăţenii străini reprezintă 16% din forţa de muncă din turism, în timp ce în sectorul întreprinderilor nefinanciare ponderea este de 9%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice