Eurostat: Prețurile produselor agricole în UE au scăzut în primul trimestru din 2024
Telex » Știri 27 iunie, 9:49
Prețurile produselor agricole în Uniunea Europeană (UE) au scăzut, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Prețul mediu al produselor agricole, în ansamblu, s-a diminuat cu 6%, în primele trei luni din acest an, față de primul trimestru din anul anterior, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile) a scăzut cu 11%.
După o perioadă de perturbări, când s-a înregistrat un avans semnificativ al prețurilor produselor agricole în UE, în 2021 și în primele trei trimestre din 2022, ritmul creșterii a încetinit, iar apoi prețurile au început să scadă.
Schimbările de preț au fost variate și contrastante, în primul trimestru din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023. Un declin semnificativ s-a înregistrat la prețul mediu al cerealelor (- 28%), în timp ce prețul laptelui a scăzut cu 12%. De asemenea, prețurile la ouă și plante industriale (semințe oleaginoase, culturi proteice, tutun brut, sfeclă de zahăr și altele) au fost pe un trend descendent cu 10%, iar cele la legume proaspete cu 6% (cu un declin de 33% la prețul tomatelor).
În contrast, prețul mediu al cartofilor a crescut cu 22%, al fructelor proaspete cu 20% (în pofida unui declin de 44% al prețurilor la lămâi și lime), ca efect al condițiilor meteo nefavorabile asupra cantităților recoltate.
În rândul mijloacelor de producție care nu au legătură cu investițiile, cele mai mari scăderi de prețuri au fost la îngrășăminte și amelioratori de sol (-31%), furaje (-16%), energie și lubrifianți (-12%).
La nivel național, majoritatea statelor membre ale UE (21 dintre cele 25 pentru care sunt disponibile datele) au înregistrat scăderi de prețuri ale produselor agricole, în primul trimestru al acestui an, în comparație cu intervalul similar din 2023. Cel mai semnificativ declin al prețurilor a fost în Ungaria (-24%), Bulgaria și România (ambele cu -18%), Slovacia și Cehia (ambele cu -17%).
În schimb, prețurile au crescut în cinci țări din sudul UE: Grecia (+20%), Malta și Spania (ambele cu +4%), Portugalia și Cipru (ambele cu +1%).
La mijloacele de producție care nu au legătură cu investițiile prețurile au scăzut în 24 dintre cele 25 de state pentru care sunt disponibile datele, cel mai severe declinuri fiind consemnate în: Croația (-20%), Ungaria (-19%), Țările de Jos și Irlanda (ambele cu -17%). Singura creștere, de 2%, s-a înregistrat în Portugalia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial