Eurostat: Rata de economisire în Uniunea Europeană a înregistrat o creștere anuală record în primul trimestru din 2020
Numărul 31-32, 11-24 august 2020 » Lumea în care trăim
Rata de economisire a gospodăriilor în Uniunea Europeană a înregistrat în primul trimestru din 2020 o creștere anuală record, de 3,5 puncte procentuale (pp) comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Principalul motiv îl reprezintă scăderea anuală considerabilă a cheltuielilor finale de consum ale gospodăriilor (minus 1,7%), un contrast semnificativ față de recentele creșteri de peste 2%. În plus, creșterea venitului disponibil brut al gospodăriilor (2,4%) a contribuit la majorarea ratei de economisire.
Rata de economisire a gospodăriilor a crescut în primul trimestru din 2020 în toate statele membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ avans anual fiind observat în Slovenia (7,7 pp), urmată de Polonia (6,8 pp) și Spania (6,7 pp). În contrast, cea mai redusă creștere a fost în Suedia (1,1 pp), urmată de Cehia (2 pp) și Germania (2,2 pp).
Creșterea ratei de economisire a gospodăriilor este explicată prin majorarea venitului disponibil brut în toate statele membre ale UE. Scăderea consumului individual al gospodăriilor în zece state membre ale UE a contribuit și mai mult la creșterea ratei de economisire.
Cea mai semnificativă scădere a cheltuielilor gospodăriilor a fost observată în Italia (-6,4%), urmată de Slovenia (-5,3%) și Spania (-5,2%). Pe de altă parte, în șase țări membre UE, cheltuielile de consum ale gospodăriilor au crescut în primul trimestru din 2020 comparativ cu perioada similară din 2019. Cel mai semnificativ avans a fost în Polonia (5,1%), urmată de Cehia (4%).
Datele pentru România nu sunt disponibile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane