Eurostat: Rata inflației în zona euro crește, într-un moment în care BCE se pregătește să reducă dobânzile
Telex » Știri 3 iunie, 9:15
Inflația în zona euro a crescut în luna mai, un semna că Banca Centrală Europeană (BCE) încă se confruntă cu dificultăți în menținerea prețurilor sub control, într-un moment în care se pregătește să reducă dobânzile, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Datele preliminare publicate la finalul săptămânii trecute de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro s-a situat în luna mai la 2,6%, în creștere de la 2,4% în aprilie, deși analiștii se așteptau la un nivel de 2,5% în mai. Inflația este acum mult sub nivelul de vârf de 10,6%, înregistrat în octombrie 2022, și se apropie de ținta BCE de 2%.
Ritmul de creștere a prețurilor pentru servicii continuă să rămână unul ridicat (4,1% în mai, după un avans de 3,7% luna precedentă), urmat de prețurile la alimente, băuturi alcoolice și țigări (2,6% în mai, după o creștere de 2,8% luna precedentă), produse industriale (0,8% în mai comparativ cu 0,9% luna precedentă) și energie (0,3% în mai, după un declin de 0,6% luna precedentă). Inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a urcat la 2,9% în mai, de la 2,7% luna precedentă. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În timp ce majoritatea oficialilor BCE este de acord cu o reducere a dobânzilor în iunie, aceștia sunt reticenți în a se angaja la o cale dincolo de această dată, pe fondul presiunilor provocate de majorarea salariilor, al tensiunilor din Orientul Mijlociu, care amenință să ducă la creșterea prețurilor la energie, și al întârzierii reducerii dobânzilor în SUA.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice