Eurostat: Regiunile capitalelor Berlin și Praga au cea mai densă rețea feroviară din UE
Numărul 23-24, 16-29 iun. 2021 » Lumea în care trăim
Cele mai dense rețele feroviare din Uniunea Europeană au fost consemnate în 2019 în regiunile orașelor Berlin – Germania (698 km de căi ferate la 1.000 kilometri pătrați) și Praga – Cehia (491 km la 1.000 kilometri pătrați), urmate de Hamburg – Germania (395 km la 1.000 kilometri pătrați), Budapesta – Ungaria (390 km la 1.000 kilometri pătrați) și Bremen – Germania (337 km la 1.000 kilometri pătrați), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Distribuția regională a infrastructurii feroviare este determinată și de evoluții istorice specifice, caracteristicile geografice, precum și prezența activităților economice, cum ar fi ramuri ale industriei grele sau infrastructurile aferente porturilor maritime. Hamburg și Bremen sunt două regiuni mai mici unde prezența extinsă a liniilor de cale ferată de transport către și de la porturile maritime contribuie la densitatea ridicată a rețelei feroviare.
Liniile de cale ferată pentru transportul mărfurilor joacă, de asemenea, un rol cheie în unele regiuni, unde mineritul și industria oțelului rămân importante, cum ar fi regiunea Saarland din vestul Germaniei (134 km la 1.000 kilometri pătrați) și Slšskie, în sudul Poloniei (156 km la 1.000 kilometri pătrați).
În România, densitatea rețele feroviare în 2019 era de 45 km de căi ferate la 1.000 kilometri pătrați; cea mai ridicată densitate se înregistra în regiunea București-Ilfov, 153 km la 1.000 kilometri pătrați, iar cea mai scăzută în regiunea Sud-Muntenia, 36 km la 1.000 kilometri pătrați.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice