Eurostat: România a înregistrat, în 2017, o pondere de 7,7% a veniturilor din taxe de mediu în totalul veniturilor guvernamentale; media UE – 6,1%
Numărul 5, 12-18 febr. 2019 » Breviar statistic
România a înregistrat în 2017 o pondere de 7,7% a veniturilor din taxe de mediu în veniturile guvernamentale totale, peste media din Uniunea Europeană de 6,1%, cel mai ridicat nivel fiind în Letonia, de 11,2%, iar cel mai scăzut în Luxemburg, de 4,4%, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat, citate de News.ro.
Ponderea taxelor de mediu în veniturile guvernamentale totale din taxe şi contribuţii sociale este parte a unui indicator utilizat de UE pentru a monitoriza progresele către Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale Naţiunilor unite, fiind un indicator al Scorului Eficienţei Resurselor. Taxele de mediu contribuie la protejarea mediului şi a resurselor naturale, iar obiectivele menţionate recomandă o creştere substanţială a ponderii acestor taxe, în conformitate cu cele mai bune practici ale statelor membre (ponderi de peste 10%).
La nivelul Uniunii Europene, veniturile guvernamentale din taxe de mediu s-au ridicat la 369 de miliarde de euro, comparativ cu 264 miliarde euro în 2002. În aceeaşi perioadă, ponderea taxelor de mediu în veniturile guvernamentale totale obţinute din taxe şi contribuţii a scăzut de la 6,8% în 2002 la 6,1% în 2017.
Taxele pe energie au reprezentat peste două treimi din totalul veniturilor obţinute în taxele de mediu (77% din total), cu mult peste taxele pe transporturi (20%) şi cele pe poluare şi alte resurse (3%).
Ponderea taxelor de mediu în totalul veniturilor din taxe şi contribuţii sociale variază semnificativ între statele membre.
Astfel, Letonia a avut în 2017 cea mai mare pondere a taxelor de mediu (11,2%), înaintea altor patru state membre cu o pondere de cel puţin 9%: Slovenia şi Grecia (ambele cu 10,2%), Croaţia şi Bulgaria (ambele cu 9,1%).
La polul opus s-au plasat Luxemburg (4,4%), Germania (4,6%) şi Suedia (4,9%), cu cele mai scăzute ponderi ale taxelor de mediu, urmate de Franţa şi Belgia (ambele cu 5%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile