Eurostat: România a redus semnificativ deficitul guvernamental în trimestrul al treilea din 2023, dar a fost pe primele locuri la creșterea datoriei
Telex » Știri 23 ianuarie, 9:44
Deficitul guvernamental ajustat sezonier în Uniunea Europeană și zona euro a scăzut în trimestrul al treilea al anului trecut până la 2,8% din PIB, de la un nivel de 3% din PIB în trimestrul al doilea, iar cea mai mare reducere a fost înregistrată de România, potrivit cifrelor publicate de Eurostat, citate de Agerpres. Conform acestor date, care sunt provizorii, deficitul guvernamental al României a fost de 4,2% din PIB în trimestrul al treilea, semnificativ mai mic față de unul de 7,6% din PIB în trimestrul al doilea.
În schimb, când vine vorba de datoria guvernamentală, România este una dintre țările membre cu cea mai mare creștere a raportului datorie-PIB în trimestrul al treilea din 2023, comparativ cu trimestrul al doilea. În perioada menționată, doar nouă dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat o creștere a raportului datorie-PIB și cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Belgia (2,1 puncte procentuale - pp), Letonia (1,9 pp), Slovenia (1 pp) și România (0,8 pp).
În cazul României, cifrele provizorii ale Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 48,2% din PIB în trimestrul al doilea, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea.
În ritm anual, trimestrul al treilea din 2023 comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, opt state membre au înregistrat o creștere a raportului datorie-PIB. Și în acest caz România este printre țările cu cea mai mare creștere a datoriei (+ 1 pp), alături de Belgia (2,5 pp), Estonia (2,3 pp), Finlanda (2 pp), Letonia (1,3 pp), Slovacia și Luxemburg (ambele cu un avans de 1 pp). În cazul României, cifrele Eurostat arată că datoria guvernamentală a crescut de la 47,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2022, până la 48,9% din PIB în trimestrul al treilea din 2023.
Statele membre ale UE cele mai îndatorate sunt Grecia (165,5% din PIB), Italia (140,6% din PIB), Franța (111,9% din PIB), Spania (109,8% din PIB), Belgia (108% din PIB) și Portugalia (107,5% din PIB). La polul opus, cel mai mic raport datorie-PIB se înregistrează în Estonia (18,2%), Bulgaria (21%), Luxemburg (25,7%), Suedia (29,7%) și Danemarca (30,1%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara