Eurostat: România, Bulgaria și Polonia, cele mai scăzute niveluri din UE ale prețurilor în cazul cheltuielilor de consum, în 2023
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Analize și sinteze
Nivelul prețurilor în cazul cheltuielilor de consum finale ale gospodăriilor în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre ale UE, cel mai scăzut nivel fiind în România și Bulgaria (60% din media UE fiecare), urmate de Polonia (66%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În 2023, cel mai ridicat nivel al prețurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Danemarca (143% din media UE), urmată de Irlanda (142%) și Luxemburg (135%).
Anul trecut, nivelul prețurilor pentru alcool și tutun a fost de aproximativ 3,2 ori mai ridicat în Irlanda - cea mai scumpă țară, față de Bulgaria - cea mai ieftină. Variațiile de preț sunt provocate de diferențele de impozitare la aceste produse. Cele mai scăzute niveluri au fost în Bulgaria (66% din media UE), Polonia (77%) și România (85%), iar cele mai ridicate în Irlanda (211%), Finlanda (170%) și Danemarca (133%).
Pe locul doi în ceea ce privește diferența între prețuri se află restaurantele și hotelurile, cele mai scăzute niveluri fiind în Bulgaria (52% din media UE), România (65%) și Ungaria (72%), iar cele mai ridicate în Danemarca (152%), Finlanda (129%) și Irlanda (128%).
Cea mai ieftină îmbrăcăminte era în Spania (81% din media UE), Bulgaria (82%) și Ungaria (88%), iar cea mai scumpă în Danemarca (131%), Cehia (126%) și Estonia (118%).
Diferențe se înregistrează și la alimente și băuturi nealcoolice (variind de la 74% din media UE în România la 119% în Luxemburg), echipamentele de transport personal (variind de la 90% în Slovacia la 129% în Danemarca) și produsele electronice de consum (variind de la 92% în Italia la 113% în Franța).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice