Eurostat: România, cea mai puternică scădere a producției industriale din UE, în luna iunie
Telex » Știri 16 august 2022
Producția industrială a înregistrat o creștere peste așteptări, atât în zona euro cât și în Uniunea Europeană, în iunie 2022 comparativ cu luna anterioară, însă România a fost țara unde producția industrială a înregistrat cel mai puternic declin din UE, de la o lună la alta, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Conform acestor date, producția industrială a crescut cu 0,7% în zona euro și cu 0,6% în UE, în luna iunie comparativ cu luna mai. Statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creștere a producției industriale au fost Irlanda (6,7%) și Malta (4,8%). În schimb, țările cu cel mai puternic declin al producției industriale, de la o lună la alta, sunt România, unde producția industrială a scăzut cu 3,9%, și Belgia, cu un declin de 2,2%.
Creșterea producției industriale în UE s-a datorat în special unei majorări de 2,1% a producției de bunuri de capital, urmată de un avans de 0,7% al producției de energie.
În ritm anual, iunie 2022 comparativ cu iunie 2021, producția industrială a crescut cu 2,4% în zona euro și cu 3,2% în Uniunea Europeană. Statele membre cu cele mai puternice ritmuri de creștere a producției industriale au fost Irlanda (25,4%) și Danemarca (25%). Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Belgia, -11,6%, Slovacia, -5,7%, și România, unde producția industrială a scăzut cu 3,7% în luna iunie, după ce în mai a crescut cu 2,6%.
Și de data aceasta, creșterea producției industriale în UE s-a datorat în special producției de bunuri de capital, care a înregistrat un avans de 7,5%, urmat de o majorare de 2,6% a producției de bunuri de folosință imediată și o creștere de 2,4% a producției de energie.
Creșterea producției industriale în zona euro în luna iunie este de trei ori mai mare decât prognozau analiștii intervievați de Reuters care mizau pe un avans de 0,2% comparativ cu luna anterioară și o creștere de 0,8% în ritm anual.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național