Eurostat: România, cel mai scăzut procentaj de angajați în domeniul sportului din UE
Telex » Știri 28 septembrie 2021
În cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, 1,3 milioane persoane lucrau anul trecut în domeniul sportului, reprezentând 0,7% din totalul locurilor de muncă, cel mai scăzut procentaj de angajați în acest sector fiind în România, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul statelor membre, cele mai ridicate procentaje de persoane care lucrau în 2020 în domeniul sportului se înregistrau în Suedia (1,6%), Finlanda (1,4%), Spania și Olanda (ambele cu 1%), iar cele mai scăzute în România (0,2% în 2020, dar în creștere față de 0,1% în 2015).
În perioada 2015-2020, numărul angajaților în sport a crescut în medie cu 1,6% în fiecare an, față de un avans de 0,8% pentru totalul locurilor de muncă. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 100.000 de persoane angajate în sport, Italia, Spania, Grecia și Germania contribuind cu mai mult de jumătate la această creștere.
De asemenea, în perioada 2015-2020, numărul angajaților în sport a crescut în 21 din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, în 2020, numărul angajaților în sport a scăzut cu 4% față de 2019, comparativ cu un declin de 1,3% pentru totalul locurilor de muncă.
În privința vârstei celor care lucrează în domeniul sportului, 33% dintre cei angajați sunt tineri (cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani), de aproape două ori mai mult decât procentajul pentru totalul locurilor de muncă (17%). Persoanele cu vârsta între 30-64 de ani reprezintă cel mai ridicat procentaj de angajați în acest sector (64%); cu 16 puncte procentuale mai puțin decât ponderea raportată pentru totalul locurilor de muncă.
Femeile reprezintă 43% din totalul angajaților din UE în domeniul sportului, reflectând structura din totalul populației angajate (46% sunt femei).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național