Eurostat: România, cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții, în ianuarie
Numărul 12, 27 mar. - 2 apr. 2024 » Breviar statistic
Lucrările de construcții au scăzut cu 1% în Uniunea Europeană și au crescut cu 0,5% în zona euro în ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 1,3% în UE și de 0,5% în zona euro, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai mari scăderi ale lucrărilor de construcții în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, au fost în România (-34,3%), Polonia (-16,5%) și Țările de Jos (-9,9%), iar cele mai semnificative avansuri au fost în Ungaria (10,2%), Germania (2,7%) și Suedia (2,4%).
Datele Eurostat arată că în ianuarie 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, lucrările de construcții au crescut cu 0,8% în zona euro și cu 0,1% în Uniunea Europeană. Cele mai mari creșteri anuale ale lucrărilor de construcții în ianuarie a.c. au fost în Ungaria (17,1%), Spania (15,1%) și Portugalia (3,9%), cele mai semnificative scăderi fiind în Țările de Jos (-15,7%), România (-14,7%) și Slovacia (-12,8%).
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în România volumul lucrărilor de construcții a scăzut, ca serie brută, cu 77% în luna ianuarie a acestui an, față de luna precedentă, și cu 14,7% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Scăderea consemnată în ianuarie 2024, față de decembrie 2023, a fost generată de lucrările de construcții noi și lucrările de întreținere și reparații curente (-77% fiecare) și la lucrările de reparații capitale (-76,7%). Pe obiecte de construcții, au avut loc scăderi în cazul lucrărilor de construcții inginerești (-79,6%), clădirilor rezidențiale (-77,9%) și clădirilor nerezidențiale (-70,8%).
De asemenea, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții s-a diminuat cu 34,2%, în perioada menționată, scădere evidențiată la lucrările de construcții noi (-40,8%), lucrările de întreținere și reparații curente (-17,7%) și la lucrările de reparații capitale (-9,7%), mai arată datele INS.
Comparativ cu ianuarie 2023, volumul lucrărilor de construcții pe serie brută a scăzut, pe total, cu 14,7% în prima lună din acest an. Pe elemente de structură, scăderi s-au înregistrat la lucrările de construcții noi (-20,7%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (-1,9%). În schimb, lucrările de reparații capitale au crescut cu 4,3%.
Datele statistice arată că pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe total, cu 15% în ianuarie 2024 față de ianuarie 2023. Pe elemente de structură, lucrările de construcții noi au scăzut cu 20,7%. Creșteri s-au evidențiat la lucrările de reparații capitale (+4,6%) și la lucrările de întreținere și reparații curente (+1,5%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național