Eurostat: România, lider în UE la creșterea vânzărilor cu amănuntul, în luna mai
Telex » Știri 7 iulie 2023
Volumul comerțului cu amănuntul a rămas nemodificat în zona euro și a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană în mai, comparativ cu luna precedentă, când nivelul din zona euro a rămas stabil, iar UE a raportat o creștere de 0,1%, însă România este statul membru al UE cu cea mai puternică creștere a vânzărilor cu amănuntul, conform datelor publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în mai, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în România (3,3%), urmată de Portugalia (3,2%) și Suedia (1,6%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovenia (-5,3%), Luxemburg (-4,5%) și Polonia (-3,7%).
În UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat un declin de 0,3%, în timp ce vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,3%, iar cele de produse non-alimentare nu s-au modificat.
În mai, comparativ cu perioada similară din 2022, volumul comerțului cu amănuntul a scăzut cu 2,9% în zona euro și cu 3% în Uniunea Europeană.
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creștere a volumului comerțului cu amănuntul în mai, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat în Spania (7,3%), urmată de Cipru (6,1%) și Malta (3,3%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovenia (-13,4%), Ungaria (-12,3%) și Estonia (-9,6%).
România a raportat un avans anual de 3,2% în mai, față de un declin de 0,6% în luna precedentă.
În UE, vânzările de alimente, băuturi și tutun au înregistrat un declin de 3,5%, cele de combustibili auto au scăzut cu 2,5% iar cele de produse non-alimentare au consemnat un recul de 2,4%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane