Eurostat: România, pe ultimul loc în UE din punctul de vedere al ponderii cetățenilor cu vârsta între 25 și 34 de ani cu studii superioare
Numărul 21, 1-7 iun. 2022 » Roza vânturilor
Anul trecut, 41% din populația Uniunii Europene cu vârsta între 25 și 34 de ani avea studii superioare complete, România fiind pe ultimul loc la nivelul de educație terțiară, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În condițiile în care statele membre ale UE și-au stabilit ca obiectiv creșterea la 45% a procentajului populației UE cu vârsta între 25 și 34 de ani cu studii superioare complete până în 2030, cele mai scăzute ponderi ale populației care deține diplome în învățământul terțiar se înregistrează în România (23%), Italia (28%) și Ungaria (33%).
Aproape jumătate din statele membre ale UE au îndeplinit deja obiectivul pentru acest indicator: Luxemburg, Irlanda, Cipru, Lituania, Țările de Jos, Belgia, Franța, Suedia, Danemarca, Spania, Slovenia, Portugalia și Letonia.
Există o diferențiere clară pe genuri în rândul celor cu educație terțiară: un procentaj mai ridicat de femei (47%) cu vârsta între 25 și 34 de ani avea studii superioare complete, comparativ cu bărbații (36%). Deși ponderea bărbaților cu educație terțiară a crescut în ultimii zece ani, ritmul de creștere a fost mai lent decât în cazul femeilor. Ca rezultat, disparitatea între femei și bărbați a crescut în timp.
Analizând diferențele dintre grupele de vârstă privind nivelul de educație în 2021, există o diferență clară: 37% din populația UE cu vârsta între 25 și 54 de ani avea studii superioare complete, față de 22% în cazul celor cu vârsta între 55 și 74 de ani.
Proiectul Acces la carieră de succes – Pilonul I încurajează studenții să își continue studiile
Facilitarea tranziției studenților de la educație la piața muncii, finalizarea studiilor de licență și continuarea acestora cu masterat, inclusiv cu obținerea unei calificări profesionale în domeniul economic sunt obiective ale proiectului Acces la carieră de succes – Pilonul I, derulat de CECCAR. Proiectul, confinanțat de Uniunea Europeană din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 a permis pentru mai mult de 300 de studenți să învețe, prin practică în cadrul unor cabinete și societăți autorizate să desfășoare servicii în domeniul financiar-contabil, ce înseamnă un job în domeniu.
Educația este un pilon al dezvoltării individuale, al progresului societății. Cu atât mai mult în contextul actual caracterizat de digitalizare și globalizare, devine din ce în ce mai evidentă importanța continuării studiilor. De asemenea, obținerea unei calificări profesionale te poate poziționa în preferințele angajatorilor. Indiferent de domeniu, obținerea unei calificări profesionale oferă numeroase beneficii. Vorbind despre domeniul financiar-contabil, calificările profesionale de expert contabil/contabil autorizat oferă avantaje competitive, conferă o credibilitate puternică și inspiră încredere. Șansele obținerii unui post de management, oportunitățile de dezvoltare a carierei și de obținere a unor venituri atractive sunt sporite cu ajutorul unei calificări profesionale.
Studiile superioare și specializările suplimentare pot crește șansele de a accesa poziții mai bine plătite și de a obține promovări în cadrul unei companii. Un nivel mai înalt de calificare înseamnă adesea și o mai mare securitate financiară pe termen lung. Pentru a fi competitivi și relevanți într-o lume în continuă schimbare, este necesar să investim în educație și să fim mereu deschiși învățării continue.
Departamentul financiar-contabil este o componentă esențială a oricărei organizații, fiind responsabil pentru gestionarea și monitorizarea resurselor financiare, de acesta depinzând, în mare măsură, succesul afacerii. Într-o lume în continuă schimbare și cu o economie globalizată, obținerea unei calificări profesionale în acest domeniu devine tot mai importantă, mai valoroasă.
Oportunitățile de carieră, odată cu obținerea unei calificări profesionale în domeniu, sunt numeroase.
Vrei să afli detalii din spatele businessurilor de succes? Sau poate te pasionează diverse sporturi. Industria automotive te fascinează? Obținând o calificare profesională în domeniul financiar-contabil vei deveni acel profesionist de care orice industrie are nevoie. Indiferent dacă îți dorești să lucrezi într-o companie privată sau dacă vrei să îți lansezi propria afacere, calificările de expert contabil și de contabil autorizat îți oferă aceste perspective de carieră.
Finalizându-ți studiile de licență, te poți înscrie la Examenul de acces organizat de CECCAR pentru a-ți începe traseul către obținerea unei calificări profesionale.
Detalii despre cum poți deveni expert contabil sau contabil autorizat sunt disponibile pe site-ul proiectului, în rubrica Facilitarea accesului la profesia contabilă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane