Eurostat: România, printre țările cu cele mai semnificative scăderi ale producției industriale, în august
Telex » Știri 16 octombrie 2023
Producția industrială a scăzut cu 5,1% în zona euro și cu 4,4% în Uniunea Europeană în august, comparativ cu perioada similară din 2022, iar Irlanda, Slovenia, Estonia, Bulgaria, Lituania, Țările de Jos, Ungaria și România au înregistrat cele mai severe declinuri, reelvă datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri ale producției industriale în august, față de perioada similară din 2022, au fost în Slovacia (4,7%), Danemarca (3,5%) și Malta (3%), iar cele mai semnificative diminuări în Irlanda (-27,3%), Slovenia (-12,3%), Estonia (-11,9%), Bulgaria (-9,7%), Lituania (-6,7%), Țările de Jos (-6,6%), Ungaria (-6,1%) și România (-5,7%).
În cazul UE, producția de bunuri de folosință îndelungată a scăzut cu 7,3%, cea de energie cu 6,7%, cea de bunuri intermediare cu 5,5%, iar producția de bunuri de capital cu 5,2%, în timp ce la bunuri de folosință imediată s-a menținut stabilă.
În august, comparativ cu luna precedentă, producția industrială a crescut cu 0,6% în zona euro și în Uniunea Europeană, după ce în iulie a scăzut cu 1,3% în zona euro și în Uniunea Europeană.
În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri în august, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Irlanda (6,1%), Slovacia (4,5%) și Lituania (3,7%), iar cele mai semnificative scăderi în Ungaria (-2,4%), Croația (-2,2%) și Belgia (-1,8%).
România a înregistrat în august o scădere lunară de 0,4% a producției industriale, după un avans de 0,7% în iulie.
În cazul UE, producția de bunuri de folosință îndelungată a crescut cu 1,2%, cea de bunuri de folosință imediată cu 0,7%, iar cea de bunuri de capital cu 0,1%, în timp ce producția de bunuri intermediare a scăzut cu 0,2% și cea de energie cu 0,5%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara