Eurostat: România, printre țările UE unde vânzările cu amănuntul au crescut în decembrie
Telex » Știri 7 februarie 2022
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană și zona euro au fost mult mai slabe decât se anticipa în luna decembrie a anului trecut, în pofida sezonului de cumpărături de Crăciun, în condițiile în care prețurile de consum au înregistrat o creștere record, arată datele publicate de Eurostat, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3% în zona euro și cu 2,8% în Uniunea Europeană, în luna decembrie 2021 comparativ cu noiembrie. Cele mai importante creșteri au fost înregistrate în Letonia (7,2%), Slovenia (2,1%), Bulgaria și Ungaria (ambele cu 1%) și România (0,9%).
În ritm anual, vânzările cu amănuntul au crescut cu 2% în zona euro și cu 2,6% în Uniunea Europeană. Și în acest caz, România este printre țările cu o creștere peste medie a vânzărilor cu amănuntul, cu un avans de 6,5%, alături de Slovenia (44,1%), Lituania (16,2%), Estonia (12,6%), Bulgaria (,94%), Polonia (8,9%), Letonia (8,3%) și Croația (6,7%).
Analiștii intervievați de Reuters se așteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o scădere de 0,5% în luna decembrie comparativ cu noiembrie și un avans de 5,1% în ritm anual.
Eurostat subliniază că în luna decembrie comparativ cu noiembrie vânzările cu amănuntul în zona euro și UE au fost influențate de scăderea, cu peste 5%, a vânzărilor de produse non-alimentare, urmată de o scădere cu 0,3%, respectiv 0,2%, a vânzărilor de produse alimentare, băuturi și țigări.
Datele publicate anterior de Eurostat arată că inflația anuală în zona euro a atins un nivel record de 5% în luna decembrie 2021, în principal ca urmare a exploziei prețurilor la energie, dar, chiar și excluzând energia, prețurile au fost cu 2,8% mai mari în luna decembrie 2021 comparativ cu luna decembrie 2020, ceea ce a afectat puterea de cumpărare a consumatorilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial