Eurostat: România și Bulgaria, cele mai mici prețuri din UE la bunuri și servicii
Numărul 24, 22-28 iun. 2022 » Roza vânturilor
Prețurile bunurilor și serviciilor au variații semnificative la nivelul UE, cele mai scumpe țări fiind Danemarca și Irlanda, ambele cu 40% peste media europeană, iar cele mai mici niveluri se regăsesc în România și Bulgaria, cu 44% sub medie, arată datele Eurostat, citate de Mediafax. Indicele prețurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la 40% sub media UE, și din Serbia, țară non-UE în care prețurile se află tot la 40% sub media Uniunii.
La polul opus se află Luxemburg (132%), Suedia (128%) și Finlanda (126%), unde bunurile și serviciile au prețuri mult peste media europeană.
Cele mai mari diferențe au fost observate la hoteluri și restaurante, unde prețurile din țările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în țările ieftine. Astfel, prețurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% din medie în România și 62% în Ungaria, la 155% în Danemarca și 137% în Suedia.
Pe locul doi în topul diferențelor se află alcoolul și țigările, cele mai ieftine fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) și Ungaria (79%), iar cele mai scumpe în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) și Danemarca și Franța (134%). Diferențele mari la prețurile acestor produse vin de obicei din nivelul diferit de taxe aplicat de la țară la țară.
Cea mai ieftină mâncare și băuturi non-alcoolice se găsesc în România, unde prețurile sunt la 69% din media UE, urmată de Polonia (72%). În schimb, cele mai scumpe produse de acest tip sunt în Luxemburg (125% față de medie), Danemarca (120%) și Irlanda (119%).
În ceea ce privește îmbrăcămintea, prețurile nu diferă prea mult de la o țară la alta, variind de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile