Eurostat: România, țara cu cel mai mare procentaj de proprietari de locuințe din UE, în 2022
Numărul 48, 6-12 dec. 2023 » Roza vânturilor
Anul trecut, 69% din populația Uniunii Europene trăia într-o locuință proprietate personală, în timp ce restul de 31% în locuințe închiriate, românii reprezentând cel mai ridicat procentaj de proprietari de locuințe din blocul comunitar, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.
Eurostat subliniază că, în majoritatea statelor, cu excepția Germaniei, ponderea celor care dețin locuința în care trăiesc este mai mare decât cea a chiriașilor. În 2022, cele mai ridicate procentaje de proprietari de locuințe s-au înregistrat în România (94,8% din populație trăia într-o locuință proprietate personală), Slovacia (93%), Croația (91%) și Ungaria (90%). De asemenea, cele mai mari procentaje de chiriași se aflau anul trecut în Germania (53%), Austria (49%) și Danemarca (40%). În România, ponderea este de 5,2%.
Mărimea spațiului de locuit poate fi măsurată ca numărul mediu de camere per persoană: existau, în medie, anul trecut 1,6 camere per persoană în UE. În rândul statelor membre ale UE, cel mai mare număr se înregistra în Malta (2,3 camere per persoană), urmată de Luxemburg (2,2 camere per persoană), Belgia, Irlanda și Țările de Jos (toate cu 2,1 camere per persoană), la polul opus fiind Polonia, România și Slovacia (toate cu 1,1 camere per persoană), Letonia și Croația (ambele cu 1,2 camere per persoană).
Condițiile de locuit se măsoară în mai multe moduri. Unul este dacă oamenii locuiesc în locuințe aglomerate. În 2022, în UE 16,8% din populație locuia în astfel de locuințe, față de un nivel de 19,1% în 2010. Cele mai ridicate rate de aglomerare se înregistrau anul trecut în Letonia (41,7%), România (40,5%) și Bulgaria (36,2%), iar cele mai scăzute în Cipru (2,2%), Malta (2,8%) și Țările de Jos (2,9%).
Opusul unei locuințe aglomerate este o locuință sub-ocupată, prea mare pentru nevoile celor care locuiesc în ea. Cauza clasică a sub-ocupării sunt vârstnicii sau cuplurile care rămân în locuințele lor după ce copii cresc și pleacă de acasă. În 2022, în UE, o treime din populație (33,6%) trăia într-o locuință sub-ocupată, un procentaj care în mare parte a rămas stabil din 2010.
Anul trecut, cel mai ridicat procent de locuințe sub-ocupate era în Malta (72,3%), urmată de Cipru (70,9%) și Irlanda (67,3%), iar cel mai scăzut în România (7,3%), urmată de Letonia (9,4%) și Grecia (11,3%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice