Eurostat: UE a înregistrat anul trecut un deficit comercial de 164 miliarde de euro pe relaţia cu China
Numărul 11-12, 24 mar. - 6 apr. 2020 » Lumea în care trăim
China a fost anul trecut al treilea mare partener comercial pentru exporturile de bunuri ale Uniunii Europene, cu 9% din totalul exporturilor în afara UE, potrivit unei estimări preliminare publicate de Oficiul European de Statistică Eurostat, citată de Agerpres. De asemenea, statul asiatic a fost în 2019 cel mai mare partener comercial pentru importurile de bunuri ale blocului comunitar, cu 19% din totalul importurilor din afara UE.
În perioada 2009 – 2019, pe relaţia cu China, UE a înregistrat un deficit comercial, care a variat între 104 miliarde de euro şi 164 miliarde de euro. În 2019, deficitul comercial s-a situat la 164 miliarde de euro.
Atât în privinţa importurilor, cât şi a exporturilor de bunuri între UE şi China, categoriile de produse care domină sunt utilajele şi vehiculele, produsele chimice şi alte bunuri industriale. Împreună, acestea reprezintă 87% din exporturile UE de bunuri către China şi 97% din importurile de bunuri ale blocului comunitar din statul asiatic.
În rândul statelor membre ale UE, cei mai mari importatori de bunuri din China au fost anul trecut Olanda (88,41 miliarde de euro), Germania (76,77 miliarde de euro) şi Italia (31,66 miliarde de euro). România a avut importuri de 4,53 miliarde de euro.
În 2019, cei mai mari exportatori de bunuri către China au fost Germania (96,28 miliarde de euro), Franţa (20,96 miliarde de euro) şi Olanda (13,90 miliarde de euro). România a exportat în China bunuri în valoare de 612 milioane de euro, anul trecut.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc