Eurostat: UE a înregistrat un excedent al balanței comerciale de 11,3 miliarde de euro, în august
Telex » Știri 19 octombrie 2020
Măsurile de izolare aplicate de statele membre ale Uniunii Europene pentru oprirea răspândirii pandemiei de coronavirus au avut şi în luna august un impact semnificativ asupra comerţului internaţional cu mărfuri. Astfel, estimările preliminare publicate de Oficiul European de Statistică Eurostat arată că UE a înregistrat în august un excedent al balanţei comerciale de 11,3 miliarde de euro, faţă de un plus de 20,6 miliarde de euro în perioada similară din 2019, potrivit Agerpres. Astfel, exporturile de bunuri ale UE s-au situat la 139,7 miliarde de euro, în scădere cu 14% faţă de august 2019, în timp ce importurile UE au scăzut cu 15,6%, până la 128,3 miliarde de euro.
Zona euro a înregistrat în august un excedent al balanţei comerciale de 14,7 miliarde de euro, faţă de un plus de 14,4 miliarde de euro în perioada similară din 2019.
În primele opt luni din acest an, UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 111,1 miliarde de euro, faţă de un plus de 112,3 miliarde de euro în perioada similară din 2019, în timp ce zona euro a raportat un excedent de 127 miliarde de euro, de la un plus de 133,7 miliarde de euro.
În perioada ianuarie – august 2020, China a fost principalul partener comercial al UE. Acest rezultat vine în urma creşterii importurilor (4,4%) combinată cu un uşor declin al exporturilor (minus 1,1%), în timp ce pe relaţia cu SUA s-a înregistrat o scădere semnificativă, atât a importurilor (minus 11,9%), cât şi a exporturilor (minus 10,7%)
În ceea ce priveşte România, datele Eurostat arată că în primele opt luni din acest an exporturile au scăzut cu 15%, până la 38,5 miliarde de euro, în timp ce importurile s-au redus cu 11%, la 50,2 miliarde de euro. În aceste condiţii, deficitul balanţei comerciale a României s-a situat la 11,7 miliarde de euro, comparativ cu 11,1 miliarde de euro în perioada similară din 2019.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice