Eurostat: UE a raportat excedent comercial în 2023, după deficitul comercial record din 2022
Numărul 13, 3-9 apr. 2024 » Lumea în care trăim
Balanța comercială a Uniunii Europene a înregistrat în 2023 un excedent de 38 miliarde de euro, un contrast semnificativ față de 2022, când UE a raportat un deficit comercial de 436 miliarde de euro, în principal în urma majorării valorii importurilor de energie, arată datele publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Motivul pentru care balanța comercială a Uniunii Europene a trecut de la deficit în 2022 la excedent în 2023 l-a reprezentat declinul semnificativ al valorii importurilor din afara UE (-16% comparativ cu 2022), în special pe segmentul "produselor energetice" (-34% față de 2022) și "produse prelucrate clasificate în principal după material" (-21%).
Datele arată că piața internă a UE a continuat să dețină primul loc în comerțul cu mărfuri al statelor membre ale UE.
Anul trecut, în rândul statelor membre ale UE, cea mai ridicată pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Luxemburg (90% din totalul importurilor), iar cea mai ridicată pondere a exporturilor în interiorul UE a fost în Cehia (82% din totalul exporturilor).
Pe de altă parte, cea mai scăzută pondere a importurilor în interiorul UE a fost în Irlanda (39% din totalul importurilor), în condițiile în care principalii săi parteneri comerciali sunt Statele Unite și Marea Britanie.
Țările de Jos sunt statul în care importurile au venit în principal din afara UE, iar exporturile au fost expediate în principal în interiorul blocului comunitar, continuând să aibă rolul de principal hub de intrare pentru Uniunea Europeană.
În contrast, Ciprul este țara care exportă în special în afara UE, și importă mai ales din interiorul blocului comunitar, datorită poziției geografice care facilitează comerțul cu Orientul Mijlociu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial