Eurostat: Un manager din trei este femeie, în Uniunea Europeană
Numărul 9, 12-18 martie 2019 » Breviar statistic
Aproape 9,4 milioane de persoane ocupau, în 2018, o poziţie managerială în Uniunea Europeană, şase milioane fiind bărbaţi (64% din total) şi 3,4 milioane femei (36%), arată datele prezentate de Oficiul de Statistică al UE (Eurostat), citate de Agerpres. În plus, procentajul femeilor membre ale board-urilor companiilor cotate la bursă din UE este puţin peste un sfert (27%) şi mai puţin de o cincime sunt directori executivi (17%). Cu alte cuvinte, deşi reprezintă aproximativ jumătate din totalul persoanelor angajate în UE, femeile continuă să fie subreprezentate în funcţiile de conducere.
Conform statisticilor Eurostat din 2017, cel mai ridicat procentaj al femeilor în poziţii manageriale în UE se înregistra în Letonia (56%), singurul stat membru unde femeile sunt majoritare pe acest segment. Urmează Bulgaria şi Estonia (ambele cu 49%), Polonia şi Slovenia (ambele cu 47%), Ungaria (43%), Lituania şi Suedia (ambele cu 42%), Irlanda (41%) şi Slovacia (40%). La polul opus se află Luxemburg (15%), Cipru (23%), Cehia, Danemarca, Italia şi Olanda (toate cu 29%), Germania (30%), Grecia şi Austria (32%) şi România (34%).
La nivelul UE, aproximativ o treime (36%) dintre manageri sunt femei. Acest procent a rămas stabil din 2012.
În 2018, cel mai ridicat procentaj al femeilor membre ale board-urilor celor mai mari companii cotate la bursă din UE se înregistra în Franţa (44%), Italia şi Suedia (ambele cu 36%), Finlanda (35%) şi Germania (34%), iar cel mai scăzut în Estonia (8%), Grecia (9%), Malta (10%), Cipru, Lituania şi România (toate cu 11%), Luxemburg (13%), Cehia (14%), Bulgaria şi Ungaria (ambele cu 15%), Croaţia (17%) şi Irlanda (19%).
În rândul statelor membre ale UE, femeile reprezentau, în 2018, peste un sfert din directorii executivi în cele mai mari companii cotate la bursă în Lituania (28%), Bulgaria şi Letonia (ambele cu 27%) şi România (25%). La polul opus, cel mai scăzut procentaj se află în Austria (5%), Cehia (6%), Italia (9%), Portugalia (10%), Danemarca (11%), Luxemburg, Ungaria şi Polonia (toate cu 13%).
La nivelul UE, mai puţin de o cincime din directorii executivi sunt femei (17%), o creştere de cinci puncte procentuale faţă de 2013.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile