Eurostat: Ungaria și România, cele mai ridicate niveluri ale deficitului guvernamental, în T1
Telex » Știri 24 iulie 2023
Deficitul guvernamental, conform datelor ajustate sezonier, s-a situat în primul trimestru din 2023 la 3,2% din PIB în zona euro și la 3% din PIB în Uniunea Europeană, iar Ungaria și România sunt țările cu cel mai mari niveluri, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În perioada ianuarie-martie 2023, s-a înregistrat în UE și în zona euro o scădere a deficitelor, comparativ cu trimestrul patru din 2022, în urma reducerii cheltuielilor totale, precum și a creșterii PIB-ului nominal. Măsurile adoptate de guverne pentru a atenua impactul prețurilor ridicate la energie au avut un impact puternic asupra finanțelor publice în semestrul doi din 2022 și în primul trimestru din 2023, iar majoritatea statelor membre ale UE continuă să înregistreze deficit guvernamental.
În primul trimestru din 2023, singurele state membre UE care înregistrau excedent guvernamental erau Irlanda (3,1%), Danemarca (3% din PIB) și Portugalia (2,8% din PIB).
În rândul statelor membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cel mai ridicat deficit guvernamental în primul trimestru din 2023 s-a înregistrat în Ungaria (11,1% din PIB), urmată de România (6% din PIB). Țara noastră a consemnat un deficit de 7,5% din PIB în trimestrul patru din 2022 și un deficit de 6,6% din PIB în primele trei luni din 2022.
În UE, veniturile guvernamentale totale s-au situat la 45,4% din PIB în primul trimestru din 2023, o scădere de la 46,2% din PIB în precedentele trei luni, în timp ce cheltuielile guvernamentale totale s-au situat la 48,5% din PIB, o scădere comparativ cu 50,7% din PIB în trimestrul precedent.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice