Evaluări Coface: Riscuri la nivel de țară și de sector în întreaga lume
Numărul 42, 7-13 nov. 2017 » Lumea în care trăim
Europa rămâne cel mai mare câștigător al relansării economice mondiale
Creșterea economică mondială poate să nu fie încă la cel mai ridicat nivel (2,9% în 2017 și 2018), dar nu se poate nega faptul că există semne sănătoase de evoluție. În acest trimestru, încă odată, aproape toate evaluările de risc revizuite la nivel de țară și de sector realizate de Coface arată îmbunătățiri semnificative.
Europa promite o revenire a creșterii
Economia globală își continuă revenirea, cu o creștere a comerțului mondial mai puternică decât se anticipa la începutul anului. Performanța Europei este dinamică, iar riscurile politice (deși nu dispar în totalitate) sunt în scădere. Există din ce în ce mai multe semne pozitive în Brazilia și în Rusia, în timp ce capitalul curge din nou în unele țări emergente. Aceste tendințe pozitive au determinat Coface să îmbunătățească mai multe ratinguri de țară: ▪ Ungaria (acum A3) demonstrează o activitate economică dinamică, susținută de consumul gospodăriilor și de investiții reînnoite grație condițiilor de creditare flexibile și ajutorului UE; ▪ Finlanda (acum A2) are perspective încurajatoare în ceea ce privește insolvențele corporative (în scădere cu 6% în 2016 și cu 19% în prima jumătate a lui 2017) și creșterea (1,3% în 2017, cu 1,7% preconizat pentru 2018), într-un context extern mai favorabil; ▪ Cipru (acum A4) înregistrează o creștere dinamică, îmbunătățindu-și sistemele de control ale sectoarelor bancar și finanțe publice; ▪ Belarus (acum C) beneficiază de revigorarea activității în Rusia și Europa, care favorizează atât exporturile, cât și consumul gospodăriilor.
Cu toate acestea – subliniază analiștii Coface –, perspectiva nu se îmbunătățește pentru majoritatea țărilor vorbitoare de limba engleză, așa cum ilustrează ratele dobânzilor economiilor și dinamica salariilor mediocre în SUA și Marea Britanie. Acest lucru este agravat de lipsa de vizibilitate față de politicile lui Donald Trump și de rezultatul negocierilor în privința Brexit-ului.
Industria și canalele industriale legate de consum beneficiază cel mai mult de redresare
În acest mediu economic global dinamic, mai multe sectoare de activitate se relansează. Coface relevă că industria este cel mai mare câștigător datorită caracterului său pro-ciclic. În urma îmbunătățirilor semnificative observate în industriile metalurgice și auto în mai multe din regiunile lumii în prima jumătate a lui 2017, alte sectoare îi urmează exemplul:
▪ Industria farmaceutică se dovedește a fi sectorul cu cel mai scăzut risc din lume. În Europa Occidentală și în special în Italia, Franța și Germania, riscul ei este în prezent considerat „scăzut” datorită producției și cererii bine orientate. Insolvențele corporative sunt scăzute;
▪ Sectorul transporturilor din America de Nord beneficiază de investiții publice, de aici plasarea lui în categoria „risc scăzut”;
▪ Sectorul IT&C revine pe făgașul normal în țările emergente din Asia, China și America Latină. Această dinamică ilustrează situația mai sănătoasă a consumului gospodăriilor. În Brazilia, această tendință pozitivă urmează unei scăderi a consumului de doi ani. Riscul este în prezent clasificat „mediu” în aceste regiuni și țări;
▪ America Latină a fost subiectul unei alte îmbunătățiri, industria retail intrând în categoria „risc mediu” la nivel regional și în Brazilia, grație consumului gospodăriilor (susținut de scăderi ale inflației și ratei șomajului).
Evaluările la nivel de țară realizate de Coface (160 de țări) sunt clasate pe o scară de opt niveluri, în ordinea ascendentă a riscului: A1 (risc foarte scăzut), A2 (risc scăzut), A3 (risc destul de acceptabil), A4 (risc acceptabil), B (risc semnificativ), C (risc ridicat), D (risc foarte ridicat) și E (risc extrem).
Evaluările sectoriale realizate de Coface (13 sectoare în 6 regiuni geografice, 24 de țări reprezentând aproape 85% din PIB-ul mondial) sunt clasate pe o scară de patru niveluri: risc scăzut, risc mediu, risc ridicat și risc foarte ridicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial