Evaluări și interpretări
Numărul 33-34, 24 aug. - 6 sep. 2022 » La început a fost cuvântul...
În pofida unor preocupări evidente pentru cultivarea exprimării corecte, în mass-media din țara noastră, valoarea unor analize pe teme de actualitate este diminuată de perpetuarea unor abateri de la regulile logico-lingvistice. Astfel, într-o dezbatere televizată, unul dintre participanți a afirmat că „situația din energie și din economie prezintă numeroase riscuri și posibile dereglări, într-un climat de insuficientă siguranță”. Aici avem de-a face cu un „cumul” de greșeli. În primul rând, a fost încălcat raportul dintre parte și întreg, deoarece „economia”, cum bine se știe, include organic și sectorul „energetic”. Apoi, orice „dereglare” posibilă reprezintă exact echivalentul unui „risc”, după cum „insuficienta siguranță” este expresia unuia dintre cele mai concludente „riscuri”.
La fel de neinspirată a fost următoarea frază dintr-un editorial apărut în presa tipărită cu profil economic: „O precizare bună a decidenților a fost determinarea costurilor și eficienței economice a respectivei inițiative care a marcat începutul operațiunii”. Să ne întrebăm: „precizarea” poate să fie… „rea”, sau „nefolositoare”? „Costurile” sunt ceva separat de conceptul „eficienței”, care include „efortul” (mai ales cel financiar) și „rezultatele”? „Inițiativele” (de orice gen) pot să nu marcheze un „început”, ceva „nou”?
Mai reținem remarca unui reporter de radio care a spus că „nu numai expertiza, ci și cunoașterea dovedită de specialiști au permis depășirea dificultăților semnalate”. Și în acest caz, o întrebare este inevitabilă: „expertiza” este ceva diferit de „cunoaștere”? Apoi, poți să fii „nespecialist” pentru a efectua o „expertiză”? Fiind vorba, în primă și în ultimă instanță, despre „cunoaștere”, constatăm, din nou, că deficitul în acest domeniu dăunează grav calității comunicării publice, mai ales în presă. (T. B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice