Evidența și eficiența
Numărul 39, 15-21 oct. 2019 » La început a fost cuvântul...
Specialiștii din domeniul comunicării publice se îndeletnicesc, între altele, cu măsurarea frecvenței unor cuvinte și sintagme în emisiunile de radio și de televiziune, precum și în presa tipărită. Astfel, au constatat că, în dezbateri și în articole de autor, există o preferință pentru cuvintele „eficiență” și „evident”. Primul termen este asociat, în special, „rezultatelor” din toate domeniile de activitate, iar al doilea ideilor de „adevăr”, „certitudine”, „realitate palpabilă” și altele asemenea.
În acest context, eroarea care se multiplică îngrijorător este aceea că de prea multe ori se spune „eficiență și rapiditate”, „eficiență și economie de timp și de bani”, „eficiență și profitabilitate” și… seria exemplelor poate continua pe zeci de pagini. „Evident”, greșeala constă în ignorarea faptului că „eficiența” este un raport între efort și efect, iar mostrele prezentate anterior nu fac altceva decât să indice prin al doilea cuvânt sau prin a doua sintagmă efectul. Or, aceste formulări încalcă tocmai raportul dintre parte și întreg.
În ceea ce privește cuvântul „evident”, apare nepotrivit să recurgem la formulări de tipul „evident că era clar că…”, „evident că tot ceea ce se vede…”, „evident că neîndoielnic…”, „evident, fără îndoială, că…”. Tot ceea ce a însoțit, în respectivele exemple, cuvântul „evident”, nu numai că a fost un „plus” inutil, ci a repetat exact definiția termenului de referință. Așa că, putem conchide că avem de-a face, „evident”, cu situații care diminuează „eficiența” comunicării (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc