Evoluție sau Revoluție? Viitorul profesiei contabile, dezbătut la ediția aniversară a Congresului profesiei contabile din România
Numărul 40, 11-17 oct. 2023 » Agenda CECCAR
Evoluție sau Revoluție? Schimbarea nu mai este o opțiune, este o necesitate. În zilele noastre, provocarea în organizații nu constă în a învăța să acceptăm schimbarea, ci în identificarea celui mai eficient mod în care schimbarea trebuie să se realizeze.
Palatul Parlamentului a găzduit, în zilele de 3 și 4 octombrie a.c., ediția aniversară a Congresului profesiei contabile din România, cel mai important eveniment profesional-academic, organizat de Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR).
Cea de-a XXIV-a ediție a Congresului profesiei contabile, cu tema #FutureReadyProfessionals – Evoluție sau Revoluție?, a marcat împlinirea a 100 de ani de la primul Congres al profesiei contabile din România.
Evenimentul a reunit unele dintre cele mai avizate voci din lumea contabilă la nivel global, reprezentanți ai instituțiilor și autorităților de reglementare, ai mediului de afaceri, ai mediului academic și specialiști din domenii conexe.
Participanții au explorat modul în care profesia contabilă se adaptează pentru a fi pregătită pentru viitor și au căutat răspunsul care sa definească modul în care se realizează schimbarea. Este această transformare o evoluție sau o revoluție în toată regula?
Într-o lume în continuă schimbare, în care progresele tehnologice, economice și sociale se succed cu o viteză extraordinară, numai cei care se vor adapta vor moșteni viitorul. „Oare ce ne rezervă viitorul? Evoluție sau Revoluție? În contextul digitalizării rapide, al așteptărilor crescânde din partea tuturor părților interesate și al provocărilor globale complexe, este esențial să ne adaptăm, să inovăm și să ne consolidăm competențele și cunoștințele. Trebuie să fim pregătiți pentru viitor, capabili să navigăm cu succes în peisajul dinamic al lumii contemporane și să contribuim valoros la binele societății. În fața acestor provocări, CECCAR își reafirmă angajamentul de a promova excelența, etica și integritatea și de a contribui la crearea unui cadru propice pentru inovație și progres”, a declarat, în deschiderea evenimentului, Elena-Ecaterina Chivu, președintele Consiliului superior al CECCAR.
Reprezentanți ai instituțiilor naționale și ai unor organizații de profil de la nivel internațional au transmis mesaje în deschiderea evenimentului, vorbind despre rolul important al profesioniștilor contabili pentru evoluția economiei, a societății: Cătălin-Daniel Fenechiu (Senatul României), Marius-Constantin Budăi (Camera Deputaților), Mihai Precup (Secretar de Stat, Cancelaria Prim-ministrului), Attila György (Secretar de Stat, Ministerul Finanțelor), George-Bogdan Ilea (Secretar de Stat, Ministerul Justiției), Jakub Bejnarowicz (Director regional pentru Europa, AICPA & CIMA), prof. univ. dr. Dorel Mihai Paraschiv (Prorector, Academia de Studii Economice din București).
Robert-Aurelian Șova, vicepreședinte al Consiliului superior al CECCAR, a subliniat în cadrul Congresului că evoluția contabilității a fost legată de evoluția modelelor de afaceri, a societății. „Dacă analizăm trecutul, se constată că a existat întotdeauna o relație simbiotică în ceea ce privește contabilitatea și dezvoltarea societății, dezvoltarea economică, dezvoltarea comerțului. […] Vorbim astăzi despre smart economy, smart business, smart growth, dar vorbim doar de contabilitate. De ce nu vorbim despre smart accounting? […] Este clar, vine perioada în care trebuie să ne concentrăm pe crearea de valoare și pe asigurarea securității afacerii. Cu siguranță conformitatea rămâne vitală, pentru că ea produce datele, informațiile pentru sistemul decizional. Dar aceasta trebuie să fie doar fundația pe care trebuie să așezăm acele servicii care produc valoare adăugată clienților noștri.[…] Schimbarea nu trebuie să fie o alegere binară între evoluție și revoluție, ci fiecare tip de schimbare își are locul său în funcție de contextul specific. Vorbind despre tradiție, despre principiile contabile, etică și integritate, acestea trebuie să evolueze. În schimb, când vorbim despre tehnologiile revoluționare, acestea schimbă paradigme, schimbă culturi, schimbă procese și probabil că aici va trebui să schimbăm rapid, radical și să ne adaptăm la realitatea zilelor noastre și la viitor printr-o revoluție”.
Având în vedere importanța securității informațiilor și a afacerilor în era digitalizării, Robert Șova i-a propus vicepreședintelui IFAC crearea unui grup de lucru pe domeniul Forensic Accounting.
Jean Bouquot, vicepreședintele International Federation of Accountants (IFAC), este de părere că există o revoluție în activitatea contabilă din ultimele decenii, iar acest ritm se accelerează în prezent. Potrivit vicepreședintelui IFAC, privind spre viitor, în privința sustenabilității este vorba despre revoluție, nu despre evoluție.
În ceea ce privește transformarea digitală, Jean Bouquot a declarat că este nevoie „să acționăm rapid și trebuie să ne dezvoltăm abilitățile și competențele necesare. Perioada pandemiei de COVID a condus la o evoluție pentru profesia noastră în ceea ce privește digitalizarea, iar acest tip de evoluție va continua. În anii următori vom vedea contabili care fac lucrurile altfel. Această schimbare ar putea fi o revoluție”.
Bouquot consideră că pentru atragerea și menținerea noilor generații de profesioniști contabili „ar fi mai bine să ne concentrăm pe evoluții mai mărunte decât pe o revoluție majoră. Să ne gândim, de exemplu, la nevoia de a adapta în mod constant și educația în domeniul contabil”.
Mark Vaessen, președintele Accountancy Europe, referindu-se la provocarea lansată de tema evenimentului, #FutureReadyProfessionals – Evoluție sau Revoluție?, a spus că, spre exemplu, în Țările de Jos, de unde provine, cel puțin în ceea ce privește sustenabilitatea în business, a observat o evoluție. Profesioniștii din țara sa au decis voluntar să facă aceste schimbări și sunt deja parte a acestui proces. Totuși, când vine vorba de ritmul acestor schimbări, la momentul trecerii de la sistemul voluntar la unul obligatoriu, președintele Accountancy Europe consideră că profesia contabilă se va confrunta cu o revoluție, dar că aceasta este pregătită să facă față acestei provocări. „Este evoluție sau revoluție? Eu vin dintr-o țară în care se pune accent pe evoluție, nu pe revoluție”, a concluzionat Mark Vaessen.
Philippe Arraou, președintele ETAF - European Tax Adviser Federation a spus: „Evoluție sau Revoluție? Întrebarea zilei. Mintea mea de contabil trebuie să găsească un echilibru între stânga și dreapta”. Acesta a lansat o invitație participanților, aceea de a încerca găsirea unui echilibru între cele două perspective de acțiune. Arraou a precizat că, în principiu, toate aceste transformări care caracterizează domeniul financiar-contabil se circumscriu evoluției, pentru că practicienii au nevoie de timp pentru a se adapta la schimbări, la noile experiențe: „Este mai bine decât o revoluție, care să se întâmple de pe o zi pe alta”. Cu toate acestea, președintele ETAF crede că „o mică revoluție poate fi binevenită”, mai ales dacă profesioniștii din domeniul financiar-contabil vor ști să profite de schimbări pentru a deveni „pioneri” ai acestor transformări. Cheia dezvoltării profesiei noastre este să rămânem flexibili și adaptabili. „Trebuie să ne adaptăm procedurile și operațiunile pentru a răspunde nevoilor clienților și pentru a răspunde tuturor provocărilor cu care ne confruntăm astăzi și în viitor. Schimbările oricum se petrec. Este o certitudine. Nu există niciun dubiu asupra acestui lucru. În ceea ce privește tema de dezbatere, evoluție sau revoluție, finalmente, oricum vom avea parte de o schimbare”, a concluzionat Arraou.
Florin Toma, expert contabil practician și ex-președinte Accountancy Europe (2019-2020), a declarat: „Acum, dicționarul definește revoluție ca fiind răsturnarea forțată a unui guvern sau a unei ordini sociale în favoarea unui sistem nou sau ca o transformare radicală într-un anumit domeniu. În niciun caz nu sugerez că ar trebui să răsturnăm vreun sistem. Dar nu ar trebui să renunțăm la unele dintre practicile și obiceiurile și paradigmele noastre învechite în favoarea unui sistem rezistent la schimbări viitoare?”. „Avem două alegeri. Să rămânem în zona noastră de confort, riscând să devenim irelevanți, sau să ne asumăm rolul de pionieri într-o nouă era a contabilității. Educați-vă continuu! […] Adoptați tehnologia! [...] Investiți în instrumente digitale care vă vor eficientiza fluxurile de lucru! […] Revizuiți etica firmei! Faceți o verificare internă pentru a vă asigura că principiile etice sunt la fel de solide ca orice alt aspect al afacerii și reevaluați modelul de afaceri. Dacă ceva nu funcționează, aveți curajul să-l schimbați. Fiți agili, adaptați-vă, inovați. Deci, Evoluție sau Revoluție? Ambele. ”, a concluzionat Florin Toma.
Așadar, opiniile exprimate în prima zi a Congresului au deslușit răspunsul la întrebarea: Evoluție sau revoluție? Acesta este: Evoluție și Revoluție!
Cea de-a XXIV-a ediție a Congresului profesiei contabile din România a continuat miercuri, 4 octombrie, cu dezbateri care au abordat cele trei dimensiuni ale schimbării profesiei, în cadrul a trei paneluri cu teme de actualitate: ESG: o nouă paradigmă de creare a valorii; Fiscalitatea, adaptată pentru transformarea digitală; Contabilitatea criminalistică pentru o mai bună guvernanță.
Înregistrarea evenimentului este disponibilă pe CECCAR TV.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice