Excedentul UE din comerțul cu produse agroalimentare a crescut cu 13,8% în primul trimestru
Telex » Știri 26 iunie, 9:38
Comerțul extern cu produse agroalimentare al Uniunii Europene a înregistrat în primul trimestru din 2024 un excedent de 17,9 miliarde euro, cu 13,8 % mai mare comparativ cu perioada similară a anului anterior, când s-a cifrat la 15,7 miliarde euro, a anunțat marți Comisia Europeană, citată de agenția EFE, relatează Agerpres. Exporturile au scăzut cu 1% (320 milioane euro) în perioada ianuarie-martie 2024, până la 57,9 miliarde euro, în timp ce importurile s-au redus cu 6% (2,5 miliarde euro), până la 40.000 miliarde euro.
În primul trimestru al acestui an, Marea Britanie a continuat să fie principala destinație a exporturilor agroalimentare din UE, cu 22% din valoarea totală și o creștere de 2% interanual.
Aceasta a fost urmată de Statele Unite (12%), spre care s-a consemnat o creștere a exporturilor din UE de 6%, și de China, care s-a menținut pe locul al treilea, deși în cazul acesteia s-a înregistrat o reducere de 12%.
Creșteri ale exporturilor s-au înregistrat și pe relația cu țări precum Irak (61%) și Liban (60%), în timp ce au scăzut exporturile spre Rusia (cu 22%) și Egipt (cu 29%).
În ceea ce privește produsele exportate, vânzările externe de măsline și ulei de măsline au avut cea mai mare creștere comparativ cu 2023 (615 milioane, 51%) datorită majorării prețurilor, în pofida unei ușoare scăderi a volumului.
Exporturile de cafea, ceai, cacao și condimente au crescut cu 10%, în timp ce exporturile de cereale au crescut în volum, dar au scăzut cu 4% în valoare, din cauza diminuării prețurilor.
În plus, uleiurile vegetale și produsele lactate au înregistrat scăderi (5%) ca urmare a diminuării prețurilor și volumelor.
Pe de altă parte, Brazilia, Marea Britanie și Ucraina au fost principalele surse ale importurilor agroalimentare ale UE în primele trei luni ale acestui an, cu 9% din valoare fiecare.
Însă, ca urmare a reducerii volumelor și prețurilor cerealelor, în special, importurile din Brazilia au scăzut cu 466 milioane euro (11%) comparativ cu primul trimestru din 2023, cele din Marea Britanie cu 232 milioane (6%) și din Ucraina cu 414 milioane (11%).
În ceea ce privește produsele, au crescut importurile de cafea, ceai, cacao și condimente cu 849 milioane euro (16%), cele de fructe și fructe uscate cu 421 milioane (8%) și de măsline și ulei de măsline cu 324 milioane (160%).
În schimb, s-au redus cele de semințe oleaginoase și proteice, cu 1,5 miliarde euro (22%), cele de cereale, cu 1,4 miliarde euro (36 %) și de zahăr și izoglucoză cu 193 milioane (36%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice