Excepție și excepțional
Numărul 27-28, 14-27 iulie 2020 » La început a fost cuvântul...
În condițiile actuale este firesc ca în comunicarea cotidiană să fie folosite frecvent cuvinte și sintagme care vizează specificitatea vremurilor pe care le trăim. Astfel, într-o emisiune TV, moderatorul a afirmat: „Întrucât ne găsim într-o situație excepțională, ne confruntăm cu o serie de abateri de la regulile generale”. Care ar fi deosebirea dintre „situația excepțională” și „abaterile de la regulile generale”? Niciuna. Cele două sintagme indică aceeași realitate, respectiv ceea ce este deosebit față de stări de fapt și de spirit în condiții… neexcepționale.
În aceeași ordine de idei, un editorial dintr-o publicație săptămânală conținea următoarea aserțiune: „Exceptarea de la normele în vigoare până acum nu reprezintă altceva decât o măsură atipică dacă avem în vedere necesitatea de a preceda conform unei situații excepționale”. Păi, tocmai caracterul de „excepție” al unor măsuri atestă aplicarea unor soluții „atipice”, deoarece dacă „n-ar fi, nu s-ar povesti”. „Excepția” și „atipicul” sunt, evident, sinonime.
În sfârșit, supunem atenției cititorului o afirmație dintr-o emisiune radiofonică: „Derogările de la normele stabilite până în prezent reprezintă măsuri excepționale determinate de situații excepționale”. La prima vedere, fraza citată este corectă, dar ce înseamnă „derogare”? Nu cumva, taman o „excepție”? Așa că, s-ar cuveni să nu avem de-a face cu „excepții”, măcar în raport cu normele menite să ne ajute să comunicăm, fără „excepție” în termenii lingvistici și logici adecvați (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane