Executivul a adoptat Strategia Națională de Luptă Antifraudă, pentru protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, 2023–2027
Telex » Știri 15 decembrie 2023
Guvernul a adoptat, prin Hotărâre, Strategia Națională de Luptă Antifraudă, pentru protecția intereselor financiare ale Uniunii Europene în România, 2023-2027, urmare a angajamentelor europene asumate de către țara noastră. Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF) este serviciul național de coordonare antifraudă și instituția de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă care asigură, sprijină și coordonează, după caz, îndeplinirea obligațiilor ce revin României privind protecția intereselor financiare ale UE, conform prevederilor art. 325 din Tratatul privind Funcționarea UE.
„Strategia Națională de Luptă Antifraudă (SNLAF) urmărește coordonarea eforturilor de prevenire a fraudei, întreprinse de toți partenerii naționali, pentru o absorbție ridicată și sănătoasă a fondurilor europene, inclusiv a celor alocate României prin Mecanismul de redresare și reziliență, precum și pentru o contribuție bugetară completă a României la bugetul UE”, menționează Guvernul, într-un comunicat.
Obiectivele generale ale SNLAF urmăresc prevenirea și detectarea fraudei, investigarea administrativă și urmărirea penală, recuperarea fondurilor și impunerea de sancțiuni. „Prin urmare, SNLAF vizează consolidarea cadrului legal, prin actualizarea actelor normative incidente sau adoptarea de noi acte, întărirea capacității instituționale prin pregătirea profesională a personalului, prin comunicare interinstituțională și schimb de informații constante”, se arată în comunicat.
SNLAF va crea și operaționaliza rețele profesionale care vor asigura infrastructura necesară implementării acesteia și îmbunătățirea cooperării instituționale. Rețelele vor fi constituite din reprezentanți ai ministerelor și autorităților cu competențe în gestionarea și controlul fondurilor europene.
Pentru implementarea acțiunilor, resursele financiare vor fi asigurate din bugetul propriu al fiecărei instituții.
La mijlocul perioadei de implementare, SNLAF va fi evaluată intermediar și se va decide necesitatea actualizării acesteia, iar la final DLAF va elabora raportul de evaluare care va cuprinde concluzii și direcții de acțiune viitoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane