Executivul a aprobat OUG privind prelungirea, până la 1 octombrie, a termenului de depunere a declarației privind beneficiarul real
Telex » Știri 28 mai 2021
Guvernul a adoptat, la inițiativa Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), OUG care prelungește, până la 1 octombrie, termenul de depunere a declarației privind beneficiarul real. Reamintim că, la sfârșitul lunii aprilie 2021, prin Legea nr. 101/2021, s-a reintrodus obligația persoanelor juridice supuse înregistrării în registrul comerțului de a depune o declarație privind beneficiarii reali în termen de cel mult 15 zile stabilit a începe să curgă de la depunerea situațiilor financiare anuale. MEAT precizează că a promovat actul normativ „având în vedere că această obligație de raportare a fost reintrodusă în mod abrupt, chiar în perioada depunerii situațiilor financiare anuale, iar termenul a fost stabilit fără analizarea impactului în contextul pandemiei și al menținerii procedurii de depunere clasice, se generează o sarcină excesivă atât asupra mediului privat, cât și asupra aparatului administrativ însărcinat cu înregistrarea acestor declarații. În plus, Legea nr. 101/2021 nu a prevăzut norme tranzitorii cu privire la persoanele juridice care au depus situațiile financiare anuale în perioada imediat anterioară intrării în vigoare a legii, generând o incertitudine considerabilă în rândul persoanelor juridice vizate de obligațiile nou-introduse”.
În luna februarie, erau înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului 1.049.835 de persoane juridice active.
Prin OUG pentru prelungirea unor termene privind depunerea unor documente prevăzute în sarcina persoanelor juridice înregistrate în registrul comerțului, adoptată de Executiv, se introduce un termen derogatoriu pentru anul 2021, prelungind termenul de 15 zile de la depunerea situațiilor financiare anuale, introdus prin Legea 101/2021, la un termen special stabilit la 1 octombrie 2021.
Se introduc mai multe forme și modalități de depunere a declarației, astfel: ▪ pot avea formă de înscris sub semnătură privată ori formă electronică; ▪ pot fi transmise la oficiul registrului comerțului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poștă și curier; ▪ pot fi date și în fața reprezentantului oficiului registrului comerțului sau se pot depune, personal sau prin reprezentant, având dată certă, dată de notarul public ori atestată de avocat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial