Executivul a aprobat proiectul de lege referitor la crearea cadrului general pentru înființarea băncilor de dezvoltare din România
Telex » Știri 17 martie 2022
Guvernul a aprobat proiectul de lege care reglementează condițiile generale de înființare și funcționare a băncilor naționale de dezvoltare (proiect pe care CECCAR Business Magazine l-a prezentat, pe larg, aici), scopul creării acestor bănci în România fiind abordarea directă a disfuncționalităților pieței financiare și a decalajelor de finanțare. Băncile de dezvoltare acordă finanțare în condiții de piață și acționează complementar instituțiilor de credit în scopul remedierii deficitelor de finanțare și disfuncționalităților pieței financiare.
Potrivit proiectului de lege, principalele domenii sprijinite de băncile de dezvoltare sunt: activitățile economice desfășurate de întreprinderile mici și mijlocii; domeniile și activitățile finanțate din fonduri europene; cercetarea, dezvoltarea și inovarea; agricultura; proiectele mari de infrastructură și investițiile strategice.
Băncile de dezvoltare sunt deținute în întregime, în mod direct pe toată durata de funcționare, de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, iar capitalul social se asigură din bugetul de stat.
Proiectul de lege reglementează și sistemul de administrare, activitățile desfășurate, beneficiarii eligibili, sursele de finanțare necesare pentru derularea activităților desfășurate de băncile de dezvoltare și garanții de stat.
Potrivit unui comunicat al Executivului, proiectul de lege a fost aprobat de guvern în condițiile în care unul dintre jaloanele din PNRR asumate de România prevede crearea și operaționalizarea Băncii Naționale de Dezvoltare până la finele anului 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice