Executivul a aprobat schema de ajutor de stat pentru investiții cu impact major în economie
Numărul 15-16, 20 apr. - 3 mai 2022 » Direct de la sursă
Schema de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, care realizează o investiție inițială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei, fără TVA, respectiv echivalentul a un milion de euro, va fi reluată. Aceasta este una dintre măsurile de susținere a economiei inclusă în pachetul „Sprijin pentru România”. În acest context, Guvernul a adus o serie de modificări la HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.
Actul normativ modifică unele prevederi ale HG 807/2014, în vederea eficientizării procesului de implementare a schemei de ajutor de stat, respectiv finanțarea proiectelor de investiții cu impact major în economie, precum și diminuarea/eliminarea riscurilor de administrare ineficientă a resurselor umane și financiare ale Ministerului Finanțelor. Bugetul total al schemei de ajutor de stat, derulată în perioada 2014-2023, pentru emiterea acordurilor de finanțare, respectiv 2015-2028, pentru plata ajutorului de stat, este de 6,38 miliarde lei. Până în prezent, din bugetul total al schemei au mai rămas de angajat, pentru perioada martie 2022-decembrie 2023, circa 1,8 miliarde lei. În momentul de față, se află în analiză cereri de acord de finanțare prin care se solicită ajutor de stat în valoare de peste 1,4 miliarde lei.
Potrivit unui comunicat al Executivului, începând din anul 2021, numărul de cereri de acord e finanțare a crescut constant, în acest an fiind emise 50 de acorduri de finanțare din totalul de 144 de acorduri emise până în prezent.
Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor care realizează o investiție inițială cu valoare totală de minimum 4,5 milioane lei, fără TVA, respectiv echivalentul a 1 milion de euro.
Principalele modificări aduse de noul act normativ vizează: ▪ introducerea unor sectoare eligibile care asigură orientarea resurselor financiare alocate schemei de ajutor de stat către sectoare de activitate care generează un efect multiplicator important în economie; ▪ analiza cererilor de acord pentru finanțare depuse într-o ordine determinată pe baza unui punctaj stabilit în funcție de anumite criterii care asigură atât atingerea obiectivului schemei, cât și încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, după caz; ▪ modificarea duratei sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare la 30 zile lucrătoare, fapt care va da posibilitatea ca un număr cât mai mare de operatori economici să pregătească și să depună cererile de acord pentru finanțare; ▪ transformarea termenului în care Ministerul Finanțelor anunță deschiderea unei noi sesiuni de depunere a cererilor de acord pentru finanțare din zile calendaristice în zile lucrătoare fără a implica o modificare în sens real.
UPDATE: HG nr. 530/2022 privind modificarea și completarea HG nr. 807/2014 pentru instituirea unor scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 394 din 21 aprilie 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național