Executivul comunitar anunță o schemă de ajutoare de stat pentru companiile afectate de coronavirus
Telex » Știri 18 martie 2020
Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, a propus un program temporar care va permite statelor membre UE să vină în ajutorul companiilor afectate de criza coronavirusului, fără a risca să încalce normele comunitare cu privire la subvenţiile ilegale, transmite Reuters, citată de Agerpres.
Uniunea Europeană are reguli stricte privind acordarea de ajutoare de stat pentru a se asigura că nicio companie nu beneficiază de ajutoare incorecte faţă de rivalii săi ca urmare a unor măsuri de sprijin guvernamental. În prezent, însă, Comisia vrea să acorde statelor membre „maxima flexibilitate” prevăzută în aceste reguli pentru a putea răspunde la situaţia actuală fără precedent, a informat Margrethe Vestager. „Trebuie să acţionăm rapid şi trebuie să acţionăm într-o manieră coordonată”, a declarat Margrethe Vestager.
Potrivit măsurilor propuse de comisarul european pentru Concurenţă, şi care ar urma să fie introduse în zilele următoare dacă vor fi aprobate de cele 27 de state membre, se numără permisiunea guvernelor de a acorda granturi sau facilităţi fiscale în valoare de până la 500.000 de euro unei companii aflate în dificultate, oferirea de garanţii subvenţionate de stat pentru creditele bancare precum şi facilitarea creditelor publice şi private cu dobânzi subvenţionate.
Executivul comunitar a subliniat că aceste ajutoare sunt destinate companiilor în dificultate şi nu băncilor care ar putea ajuta la direcţionarea fondurilor.
Măsuri temporare similare au fost introduse şi cu prilejul crizei financiare din 2008, când Comisia Europeană a permis guvernelor să injecteze miliarde de euro în instituţiile financiare pentru a le menţine pe linia de plutire. În schimbul ajutoarelor, băncile au trebuit să se restructureze, să vândă o parte din active şi să limiteze recompensele acordate managerilor.
Propunerea Comisiei Europene a fost trimisă spre consultare către capitalele statelor membre care trebuie să îşi dea acordul pentru aceste măsuri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial