Exercitarea cu competență a profesiei consolidează locul și rolul experților contabili pe piața muncii
Numărul 15-16, 24 aprilie - 7 mai 2018 » Cariere. Drumul spre performanță
Interviu cu Nina-Paula Fogas, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Satu Mare
Alexandra Rizea: Vă propunem, pentru început, să evocați parcursul dvs. profesional, ca expresie sintetică a unei opțiuni care v-a permis să vă afirmați ca expert contabil în contextul evoluției social-economice a județului Satu Mare și al țării întregi.
Nina-Paula Fogas: Îmi amintesc foarte bine ziua în care părinții mei m-au trimis la Cluj-Napoca, la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universității Babeș-Bolyai, cu o listă a programelor de studiu ordonate în funcție de criteriile bine stabilite de ei. În timpul călătoriei mele de la Sibiu la Cluj-Napoca, am luat decizia de a modifica lista de acasă, listă care stătea la baza înscrierii mele la facultate, prioritizând disciplina Contabilitate și informatică de gestiune. Destinul meu era să trec de toate examenele și să intru la disciplina contabilă dorită. Așa a început pentru mine marea „aventură” în profesia contabilă!
Ceea ce ne-ați relatat are, desigur, la bază o motivație, o explicație la care vă rugăm să vă referiți.
Cu plăcere. La baza alegerii mele a stat convingerea că toți cei care își doresc să fie experți contabili pot să se afirme în cele mai diferite industrii, atât din sectorul privat, cât și din cel public, sau pot fi independenți. Contabilii pot să lucreze în domenii variate, cum ar fi fiscalitatea, contabilitatea, salarizarea, consultanța, controllingul sau în departamente guvernamentale, financiare, de asigurări ori de management al companiei, iar experții contabili își deschid deseori propriile afaceri în calitate de liberi-profesioniști.
O asemenea deschidere nu este, cred, posibilă fără existența unor premise care vizează, în primul rând, personalitatea fiecăruia dintre cei care optează pentru această profesie.
Desigur, nu oricine poate fi expert contabil. Trebuie să ai personalitatea potrivită, să fii orientat spre detaliu, să fii motivat, să ai o gândire conectată la abilități analitice și organizatorice puternice; trebuie să fii un bun comunicator și, bineînțeles, să te caracterizeze un nivel ridicat de integritate. Respectul și prestigiul sunt asociate profesiei de expert contabil. Experții sunt văzuți ca un grup de profesioniști de elită. După ani de pregătire academică și tehnică în facultate, am decis să mă perfecționez în domeniul contabil, trecând examenul riguros al CECCAR și, astfel, am câștigat cu mândrie calitatea de expert contabil.
În ce măsură opțiunea dvs. a fost consonantă cu stările de fapt și de spirit de pe piața muncii din județ?
Incontestabil, există o cerere de experți contabili pe piața muncii nu numai în Satu Mare, ci în întreaga țară, iar această situație tinde să fie de lungă durată. Unul dintre motivele creșterii cererii de experți contabili constă în înmulțirea numărului de firme și, implicit, de întreprinzători, în condițiile în care structura absolvenților învățământului superior este cea cunoscută. Nu mai puțin adevărat este și faptul că trebuie să ai cunoștințe și abilități care să se ridice la nivelul unor standarde tot mai înalte. În aceste condiții, a fi expert contabil nu este doar un loc de muncă, ci un cumul de locuri de muncă, mai ales prin extinderea serviciilor integrate. Toate acestea mi-au întărit convingerea că am o carieră marcată, în cel mai fastuos mod cu putință, de calitatea de membru al CECCAR.
Cum timpul își pune pecetea asupra evoluțiilor personale și ale întregii comunități profesionale din care faceți parte, vă rugăm să vă referiți, atât în plan individual, cât și la nivelul Filialei CECCAR Satu Mare, la câteva dintre acțiunile care vizează adaptarea procesului de învățare continuă la noile cerințe ale profesiei contabile.
Misiunea Filialei CECCAR Satu Mare, a întregii noastre organizații profesionale, este de a servi interesului public, ceea ce determină consolidarea și afirmarea profesiei noastre la nivelul județului, mai ales prin contribuțiile noastre directe la dezvoltarea economică sătmăreană. Cu ajutorul Filialei CECCAR Satu Mare, cursurilor și seminarelor pe care le organizează, ne îmbunătățim performanțele, ceea ce ne motivează și mai mult să progresăm, să oferim servicii de tot mai bună calitate. Conștientizăm, astfel, mai bine faptul că o constantă reală în lumea afacerilor, în economia de astăzi, este, paradoxal, schimbarea neîncetată. Astfel, prezența și consolidarea pozițiilor noastre pe piața muncii sunt determinate de capacitatea fiecăruia de a se adapta, de a evolua conform cerințelor economiei reale, iar succesul este generat de tot ceea ce definește avantajul competitiv.
În condițiile cunoscute de pe piața serviciilor contabile, ce priorități considerați că se impun în vederea oferirii de servicii de tot mai bună calitate?
Contabilitatea a fost, este și va fi întotdeauna un instrument indispensabil chiar din prima zi a oricărei afaceri. Niciun proiect nu se poate realiza fără a avea un control strâns și o metodă solidă aplicată asupra numerelor. Consider că inovația este necesară deoarece, pe măsură ce lumea afacerilor evoluează, activitatea noastră trebuie adaptată la cerințele pieței. Experții contabili trebuie să fie „depozitari” de idei proaspete, cu impact asupra viitorului universului nostru profesional. Mână în mână cu nevoia de inovare este și cea de a înțelege în profunzime domeniul în care lucrăm. Asimilarea noilor informații, gestionarea proiectelor, empatia cu noii clienți constituie coloana vertebrală a sarcinilor zilnice. Totodată, o parte a cerințelor – pe care putem să le numim sacre – din orice domeniu o reprezintă comunicarea, noi fiind obligați să transmitem informații complexe în cel mai simplu mod posibil. O altă prioritate care se impune în vederea oferirii de servicii de tot mai bună calitate o reprezintă entuziasmul, adică abilitatea de a aduce o energie pozitivă unei echipe și de a crede cu adevărat în ceea ce întreprindem ca profesioniști contabili.
În contextul prezentat, vă rugăm să menționați câteva dintre obiectivele pe care dvs. personal și Filiala CECCAR Satu Mare vi le propuneți pentru perioada următoare, astfel încât, pe toate planurile – de la implicarea în procesul de dezvoltare economico-socială a județului până la extinderea ariei de exercitare a profesiei în condițiile erei digitale – să se obțină rezultate tot mai bune.
Totdeauna am crezut – de fapt, am avut și am convingerea – că profesia contabilă poate contribui semnificativ la schimbarea mediului de afaceri. Acesta este, în primul rând, unul dintre motivele pentru care am devenit expert contabil. Mai mult decât abilitățile pentru numere, experții contabili se străduiesc să înțeleagă cât mai bine, în detaliu, industria, sectorul și clientul. Filiala a fost și este mereu aproape de mediul economic sătmărean, prin organizarea de cursuri și seminare de foarte mare interes pentru dezvoltarea noastră profesională. În același timp, în era digitală, tehnologia va continua să influențeze tot mai mult economiile locale. Îmi doresc să fiu capabilă să mă adaptez schimbărilor rapide și să găsesc soluții eficiente în cele mai diferite circumstanțe, onorându-mi cât mai bine calitatea de membru al CECCAR.
În încheiere, vă rugăm să vă exprimați opinia asupra modalităților de perfecționare a relațiilor cu clienții, atât dintr-o perspectivă micro, cât și din una macroeconomică.
Cum spunea acea zicală veche? Banii fac pământul să se învârtească… Să recunoaștem: toată lumea iubește și respectă o persoană care este profesionistă în gestionarea problemelor legate de bani! Datoria noastră este de a le prezenta clienților argumente suficient de puternice, care să împiedice adoptarea unor decizii inadecvate și să le fundamenteze pe cele optime, să dăm cele mai bune sfaturi posibile, bazate pe cunoștințe științifice, pe concluziile oferite de practică, iar pentru noi nu poate exista satisfacție mai mare decât aceea de a constata că strădaniile noastre au efecte pozitive la nivel de firmă, la nivelul entităților administrativ-teritoriale, la nivelul ramurilor de activitate economică. În acest mod, capătă concretețe și sens ideea de slujire a interesului public.
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile