Experți ai Comisiei Europene, în vizită de lucru în România pentru stabilirea de măsuri pentru reducerea pierderilor economice cauzate de pesta porcină africană
Telex » Știri 15 februarie 2019
La solicitarea ministrului Agriculturii, Petre Daea, adresată comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis, în perioada 11-13 februarie a.c., o echipă de experți ai Comisiei Europene a venit la București. Împreună cu specialiști ai Autorității Naționale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), experții Comisiei Europene s-au deplasat în provincie, examinând la fața locului situații diferite în vederea stabilirii celor mai potrivite măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane (PPA) și pentru reducerea pierderilor economice cauzate de această maladie.
„În deschiderea discuțiilor, ministrul Petre Daea a făcut un istoric al maladiei de la debutul în România, prezența virusului PPA în țara noastră fiind semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în județul Satu-Mare. De la primele cazuri de pestă porcină africană confirmate, autoritățile române au acționat în conformitate cu planul de contingență al României pentru PPA. În cursul expunerii sale, ministrul a dat asigurări că evoluția bolii a fost și este în permanență monitorizată, prin examene clinice şi de laborator zilnice, se aplică măsuri şi se întreprind acțiuni în funcție de circumstanțe. ANSVSA se bazează pe sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecințele economice generate de apariția ei”, se specifică într-un comunicat dat publicității de ministerul de resort.
Conform aceluiași document, reprezentanții Comisiei Europene au afirmat că vor colabora foarte strâns cu autoritățile din România pentru a avea o imagine cât mai clară asupra evoluției bolii, astfel încât să identifice cele mai bune soluții la problemele cu care țara noastră se confruntă din această perspectivă și că vor propune suplimentarea fondurilor destinate combaterii acestei boli.
„La finalul întâlnirii, ministrul a mulțumit experților, pentru deschiderea arătată, și comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis, pentru promptitudinea cu care a răspuns solicitării României. Ministrul a amintit că Președinția Română va continua să faciliteze discuțiile privind pesta porcină africană întrucât, în cursul Președinției Consiliului, se va organiza la București o conferință ministerială dedicată acestei boli, precum și altor boli transfrontaliere la animale, care să pună totodată bazele unui for științific de cercetare găzduit de țara noastră”, se menționează în comunicat.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial