Experții în cybersecurity avertizează: ransomware va persista și va ajunge la maturitate, în 2024
Numărul 2, 17-23 ian. 2024 » Conectarea la era digitală
Atacurile de tip ransomware vor persista în 2024 și, mai mult, vor ajunge la un stadiu de maturitate, previzionează specialiștii Bitdefender, într-o analiză citată de Agerpres. "În ultimii ani, amenințările de tip ransomware - care blochează accesul la date și apoi solicită recompensă - au devenit din ce în ce mai răspândite (...). proiecția pentru 2024 este ca ransomware să persiste și să ajungă la un stadiu de maturitate. Dacă în trecut, atacatorii informatici dezvoltau amenințări cibernetice pentru distracție sau pentru a crea haos, astăzi ei sunt motivați de câștigurile financiare și de posibilitatea de a transforma atacurile în venituri constante", susțin experții.
Conform previziunilor pentru anul curent, oportunitățile ransomware prin exploituri "Zero-Day" se vor intensifica, iar hackerii se vor dovedi mai oportuniști și vor acționa prompt odată descoperite noi vulnerabilități.
"Pe măsură ce companiile adoptă măsuri de prioritizare a remedierii și de răspuns rapid, grupări cu resurse mai bogate vor începe să investească în vulnerabilități nedescoperite în programe software (zero-day). Grupările din spatele amenințărilor ransomware vor continua să vizeze programele din companii ale căror cicluri tradiționale de mentenanță creează o fereastră de oportunitate mai bună pentru atacatori. Acestea adoptă, de obicei, o abordare mai conservatoare de implementare în etape a remedierilor, spre deosebire de mecanismele complet automatizate și actualizate din sfera programelor pentru utilizatorii obișnuiți", subliniază sursa citată.
De asemenea, în 2024, industria de producție, alături de sectorul medical sau birourile de avocatură rămân mai vulnerabile în fața furtului de date. În plus, în fața ransomware, studiourile de jocuri ar trebui să fie în alertă, întrucât este probabil ca atacurile împotriva lor să se intensifice, avertizează Bitdefender. Și întreprinderile mici și mijlocii, al căror potențial este limitat la plata unei răscumpărări, pot deveni ținte pentru a lansa atacuri către alte companii, adesea prin conexiuni VPN/VDI sau compromiterea adreselor de email oficiale.
"În acest scenariu, cel mai de preț lucru pentru atacatori nu este ce deține organizația respectivă, ci pe ce cine cunoaște. Exploatarea unei vulnerabilități poate compromite o companie prin lanțul de aprovizionare și diverși furnizori, deși unii nu utilizează direct programul atacat", explică specialiștii în securitate cibernetică.
Pe lista estimărilor, întocmită de Bitdefender, se mai regăsesc: creșterea în popularitate a furtului de date, sofisticarea grupărilor de ransomware, precum și perturbarea atacurilor sponsorizate de către actori statali.
"Așteptările cercetătorilor Bitdefender sunt ca și anul 2024 să fie unul dominat de ransomware. Însă modelul de business al amenințărilor de tip ransomware a evoluat în mod semnificativ din 2017, astfel că în prezent ne aflăm în mijlocul unei tranziții. Recomandarea specialiștilor pentru utilizatori este să rămână informați cu privire la ultimele trenduri în domeniul securității cibernetice și să prioritizeze strategiile de apărare, precum implementarea securității stratificate care încorporează capacități de prevenire, detectare și răspuns la amenințări", se arată în document.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice