Expertiza judiciară – dezbateri ale experților judiciari împreună cu reprezentanți ai instanțelor de judecată
Numărul 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016 » Agenda CECCAR
Experți judiciari – contabili și tehnici – s-au întâlnit marți, 13 aprilie a.c., la sediul Judecătoriei Râmnicu Vâlcea cu reprezentanți ai instanțelor de judecată de la nivel local, pentru a putea găsi împreună soluțiile potrivite pentru rezolvarea aspectelor care obstrucționează îndeplinirea misiunilor încredințate, rezultatul așteptat fiind buna desfășurare a actului de justiție.
La întâlnire au luat parte președintele Filialei CECCAR Vâlcea, Vasile Cocoș, și directorul executiv, Valentina Crînguș, precum și auditorul de calitate, Sebastian Mugurel Ciutacu.
Au participat, alături de experți judiciari, Elena Manasia, consilier-șef – Biroul local pentru expertize judiciare tehnice și contabile, Simona Radu, consilier în cadrul aceluiași birou, judecător Bogdan Mateescu, președinte Judecătoria Râmnicu Vâlcea, judecător Cătălin Mititelu, președinte Judecătoria Bălcești. Tribunalul Vâlcea a fost reprezentat de președintele Mugurel Adrian Gheorghiță, iar din partea Baroului de Avocați au fost prezente la întâlnire Narcisa Iulia Dumbrăvescu, decan, și Floriana Marin Vlădulescu, prodecan.
Principalele aspecte pe marginea cărora s-a discutat și asupra cărora s-au adus clarificări au fost cuantumul onorariilor provizorii apreciate de instanțe ca fiind foarte mici, raportat la volumul de muncă depus pentru elaborarea unui raport de expertiză judiciară, diminuarea sau chiar neaprobarea onorariului definitiv de către instanțe, necesitatea consultării expertului în legătură cu disponibilitatea de timp pentru întocmirea raportului, cuantumul onorariului definitiv şi termenul de predare a lucrării pentru a nu tergiversa definitivarea actului de justiție. De asemenea, s-a discutat pe baza necesității ca obiecţiunile să fie dezbătute în camera de consiliu – la primul termen – şi acestea să fie clarificate. Un alt aspect dezbătut de experții judiciari împreună cu reprezentanții instanțelor de judecată de la nivel local a fost limitarea la trei a numărului de termene pentru care poate fi solicitată amânarea depunerii raportului de expertiză judiciară, cei prezenți declarând că, în cazul nerespectării acestei cerințe, poate fi sesizată Inspecţia Judiciară.
Experții judiciari au fost informați că Judecătoriile Bălceşti și Brezoi au implementat un sistem de scanare a dosarelor aflate pe rolul instanțelor astfel încât, pentru consultare, experţii judiciari numiţi pot primi dosarul scanat pe e-mail sau pot intra în posesia lui în format electronic.
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională