Explicații și interpretări
Numărul 31-32, 10-23 aug. 2022 » La început a fost cuvântul...
Incontestabil, mass-media se înscrie în efortul general de cunoaștere, de explicare și de interpretare corectă a proceselor și fenomenelor actuale în economie. Numai că impactul acestor eforturi este diminuat de multe derapaje lingvistico-logice. Astfel, într-o emisiune radiofonică se afirma că „scumpirile dramatice din energie și creșterea inflației se află în prim-planul preocupărilor nu numai din economie, ci și din întreaga lume a afacerilor”. Or, se cuvenea ca realizatorul emisiunii să știe că „inflația” înseamnă, prin definiție, o „creștere” și că, de fapt, avem de-a face cu o creștere a „ratei inflației”. De asemenea, evoluția prețurilor „din energie” nu este un proces separat de „inflație”, ci o componentă a acesteia, iar „lumea afacerilor”, la rândul ei, nu este ceva separat de „economie”, ci o parte integrantă, organică a ei.
Nerespectarea exigențelor minimale ale comunicării publice l-a pus pe un participant la o dezbatere televizată în postura de a-și altera valoarea propriei intervenții atunci când a declarat că „trebuie să manifestăm reticență și rezerve față de opiniile de un radicalism extrem”. Care ar fi diferența dintre „reticență” și „rezervă”? Niciuna. Ambele definesc același tip de atitudine.
Să mai consemnăm un exemplu, de această dată, din presa tipărită. Într-un editorial se sublinia astfel: „Este evident că pentru o analiză mai serioasă se impune a utiliza date foarte amănunțite ale situației pe care să le examinăm printr-o detaliere a ansamblului conjunctural”. Ne întrebăm, din nou, în ce constă diferența dintre „amănunte” și „detalii”, precum și dintre un „ansamblu conjunctural” și o anumită „situație”? Evident, sunt sinonime. Tot atât de evidentă este nevoia permanentă ca, în spațiul public, să avem parte, fără excepții, de expuneri care valorifică, din plin, potențialul frumoasei noastre limbi. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național