Exporturile și importurile Germaniei au scăzut neașteptat în ianuarie
Numărul 9, 9-15 mar. 2022 » Lumea în care trăim
Exporturile și importurile Germaniei au scăzut neașteptat în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, arată datele publicate de Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite DPA, preluată de Agerpres. Conform datelor ajustate sezonier, în ianuarie exporturile au scăzut cu 2,8%, după un avans de 1,2% în decembrie, iar importurile au înregistrat un declin de 4,2%, după ce s-au majorat cu 4% în decembrie, în timp ce analiștii se așteptau la un plus de 1% la exporturi și de 2% la importuri.
În aceste condiții, excedentul comercial al Germaniei, în date ajustate în funcție de variațiile sezoniere, a urcat la 9,4 miliarde de euro în ianuarie, de la 8,1 miliarde de euro în decembrie, analiștii estimând un excedent de 6,1 miliarde de euro.
În ritm anual, în ianuarie exporturile au urcat cu 11%, după un avans de 15,5% în decembrie, iar importurile au înregistrat o expansiune de 25,6%, după ce s-au majorat cu 28,1% în decembrie.
Comparativ cu februarie 2020, luna anterioară impunerii de restricții în Germania pentru stoparea pandemiei de coronavirus, exporturile au urcat cu 4% iar importurile cu 17,8% în ianuarie 2022.
Anul 2021 a fost al cincilea an consecutiv de scădere a excedentului balanței comerciale a Germaniei, în condițiile în care blocajele de aprovizionare din întreaga lume au frânat exporturile primei economii europene, inclusiv în sectorul important al producției de automobile. Conform Destatis, balanța comercială a Germaniei a afișat anul trecut un excedent de 173,3 miliarde de euro, în condițiile în care exporturile au crescut cu 14%, până la 1.375,5 miliarde de euro, însă importurile au avansat mai rapid, cu 17%, până la 1.202,2 miliarde de euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice