Exporturile UE de produse de înaltă tehnologie au avansat în 2023
Numărul 40, 9-15 oct. 2024 » Lumea în care trăim
Uniunea Europeană a importat anul trecut produse de înaltă tehnologie în valoare de 478 miliarde de euro, un ușor declin, de 1%, față de 2022, în timp ce exporturile au ajuns la 461 miliarde de euro, un avans de 3% față de 2022, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Peste jumătate din importurile UE de produse de înaltă tehnologie în 2023 au venit din China (32%; 155 miliarde de euro) și SUA (23%; 108 miliarde de euro), alți parteneri importanți fiind Elveția (7%; 31 miliarde de euro), Taiwan (6%; 28 miliarde de euro), Marea Britanie și Vietnam (fiecare cu 4%; 20 miliarde de euro și, respectiv, 19 miliarde de euro).
Telecomunicațiile și electronica au reprezentat cea mai ridicată pondere a importurilor de produse de înaltă tehnologie din afara blocului comunitar (39%), cel mai mare partener fiind China. Segmentul „Calculatoare – birotică” și sectorul farmaceutic au fost ambele pentru 15% din importurile de produse de înaltă tehnologie, majoritatea venind din China și SUA.
Telecomunicațiile și electronica au reprezentat cea mai ridicată pondere a importurilor din Vietnam (73% din importurile de produse de înaltă tehnologie din Vietnam, 14 miliarde de euro), Taiwan și China (fiecare 58%; 16 miliarde de euro și, respectiv, 89 miliarde de euro). Cea mai ridicată pondere a importurilor din Elveția a fost înregistrată în sectorul farmaceutic (70% din importurile de produse de înaltă tehnologie din Elveția; 22 miliarde de euro), iar sectorul aerospațial a reprezentat cea mai ridicată pondere a importurilor din SUA (35%; 37 miliarde de euro) și din Marea Britanie (30%; 6 miliarde de euro). În 2023, SUA au fost cel mai mare partener comercial (28%; 128 miliarde de euro) pentru exporturile de produse de înaltă tehnologie către țări din afara blocului comunitar. Urmează China (11%; 49 miliarde de euro), Marea Britanie (10%; 44 miliarde de euro), Elveția (6%; 28 miliarde de euro), Japonia și Turcia (fiecare cu 3%; 15 miliarde de euro și, respectiv, 14 miliarde de euro).
Sectorul farmaceutic a avut cea mai ridicată pondere (30%) a exporturilor de produse de înaltă tehnologie către țări din afara blocului comunitar, principalul partener fiind SUA. Urmează „telecomunicațiile și electronica” (20%) și sectorul aerospațial (18%), unde China și SUA sunt principalii parteneri.
Sectorul farmaceutic a fost cea mai extinsă categorie de export pentru Elveția și SUA (ambele cu 48% din exporturile de produse de înaltă tehnologie; 14 miliarde de euro și, respectiv, 61 miliarde de euro), și Japonia (39%; 6 miliarde de euro).
Cea mai extinsă categorie pentru China (31% din exporturile de produse de înaltă tehnologie către China; 15 miliarde de euro) și Marea Britanie (22%; 10 miliarde de euro) a fost sectorul „telecomunicațiile și electronica”, iar pentru Turcia a fost sectorul aerospațial (35%; cinci miliarde de euro).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial