Expoziția Constantin Brâncuși: omul și lucrurile, la ARCUB
Numărul 14-15, 5-18 iulie 2016 » Roza vânturilor
ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București marchează împlinirea a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși printr-o expoziție inedită dedicată marelui artist care „a făcut piatra să cânte” – Constantin Brâncuși: omul și lucrurile, care poate fi vizitată la sediul ARCUB din Str. Lipscani nr. 84-90 până la 11 septembrie.
Expoziția, ai cărei curatori sunt Erwin Kessler și Doina Lemny, reunește obiecte care au aparținut sau au fost create de sculptorul român, aflate în colecția familiei Emilian Radu. Vizitatorii pot admira o serie de fotografii originale ale sculptorului, un corpus de corespondență olografă cu prietena sa Florence Meyer, piese autentice din garderoba lui Constantin Brâncuși (pantaloni, veste, sacouri, impermeabil, valize) și obiecte de uz casnic. Colecția cuprinde, de asemenea, desenul lui Brâncuși Pupăza cu moț, conceput ca ilustrație a volumului Plante și animale. Terase, publicat de poetul Ilarie Voronca la Paris în 1929. În expoziție sunt prezentate și un portret al lui Brâncuși realizat de Marcel Iancu, probabil cu ocazia unui interviu pe care i l-a luat în anul 1925 pentru revista Contimporanul, și o scrisoare autografă a lui Tristan Tzara, în care acesta își exprimă aprecierea față de Brâncuși, precum și înțelegerea sa pentru exigența deosebită a artistului față de orice publicare sau reproducere a operei sale.
Programul de vizitare a expoziției Constantin Brâncuși: omul și lucrurile este zilnic, între orele 14.00 și 22.00, accesul publicului fiind gratuit.
Manifestarea se înscrie în seria de evenimente destinate să susțină candidatura orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii – București 2021.
Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile la arcub.ro și pe pagina de Facebook dedicată. (O.P.)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc