Expoziția de design contemporan „Literalitate din pălării sau Pălării din literatura română”, a creatoarei Cosmina Nicolescu
Numărul 9, 6-12 mar. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul colecției permanente din strada Nicolae Crețulescu nr.8, în perioada 7 – 31 martie 2024, expoziția de design contemporan „Literalitate din pălării sau Pălării din literatura română”, a creatoarei Cosmina Nicolescu, fondatoare a brandului Fandacsia.
„Pălăria este un accesoriu pe deasupra capului care vorbește foarte mult despre gândurile și emoțiile celui care o poartă, despre rangul social, starea de trezire, respectul pe care și-l poartă sau acela pe care îl cere, despre capacitatea de asumare, seducție sau despre tradiție. Pălăriile pe care le corelez cu literatura română sunt de toate felurile, amestecând genul major cu genul minor, poezia și drama, delicatețea și impetuozitatea. Veți descoperi pălării pentru personaje principale din literatura română cărora, daca le rostești numele, o întreagă țesătură de cuvinte apare instantaneu în jurul lor, din memorie, ca un fundal viu al lecturii reamintite, dar și cu multe personaje secundare – o magma de personaje din mijlocul cărora, cu vitalitatea lor balcanică, melancolia slavă și savoarea fanariotă, se nasc mulțimile coerente afectului limbii române. Limba română e o purtătoare de pălării, în sine, căci influențele ei diverse te fac să investighezi, ca un detectiv de parfum, o picătură de Paris, adusă în valize de boier, pe pană de pălărie, o pulbere din medicamentul german sau o baie levantică în balia de lemn în care se scaldă toate. Limba română are propriile ei pălării prin diacriticele care s-au urcat la cap. Îndrăznesc, în acest demers cu fulgi și lână, a saluta literatura română din perspectiva «fandacsiei» lui Caragiale, căci euforia iluminării (chiar dacă ușor anapoda, colț cu nebunia temporară) e o stare de spirit care se manifestă prin mișcare ascendentă până înspre cap. Purtați-vă literatura însușită ca și cum e pălăria voastră invizibilă!”, a declarat Cosmina Nicolescu, citată într-un comunicat al MNLR.
Expoziția, dedicată celebrării, în data de 8 martie, a Zilei Internaționale a Femeii, se va deschide la 7 martie 2024, ora 18.30, și va cuprinde piese din diferite colecții ale autoarei, dar și piese inspirate din colecția MNLR.
Detalii, aici.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial