Expoziția Omul antic: cotidian și imaginar, la Palatul Șuțu din București
Numărul 5-6, 26 aprilie - 9 mai 2016 » Roza vânturilor
Palatul Șuțu din București găzduiește, până la 30 iunie, expoziția Omul antic: cotidian și imaginar, o colecție de vase grecești care introduce publicul în atmosfera Greciei antice, urmărind evoluția ceramicii grecești din secolul al X-lea î.Hr. până în secolul al IV-lea î.Hr. Expoziția este organizată de Muzeul Municipiului București, iar artefactele expuse fac parte din colecția dr. George Severeanu, care, pe lângă activitatea medicală în domeniul radiologiei, s-a dedicat strângerii și cercetării anumitor categorii de artefacte.
Majoritatea comunităților Greciei antice produceau vase cu forme și mărimi diverse în funcție de utilitate, dar doar în puține centre se creau astfel de obiecte de artă. Acestea erau folosite în general pentru depozitare, transport, amestecare și servire și uneori erau selectate pentru a fi oferite zeilor sau pentru ritualuri funerare. În majoritatea cazurilor, vasul era lucrat la roată de un olar și decorat ulterior de un pictor după tehnica folosită în perioada respectivă.
Picturile explorează o varietate de subiecte, de la scene de viață cotidiană la întreceri sportive, lupte între războinici, legende și ființe mitologice. Lumea reală și cea imaginară se întrepătrund în aceste teme, oameni și zei, animale și ființe fantastice. Vizitatorii sunt invitați să descopere înțelesul imaginilor reprezentate pe suprafața vaselor, precum și povestea societății în care acestea au fost create, de marți până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00. Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul Muzeului Municipiului București. (O.P.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane