Expoziția „Tidal Wave. 1 august 1943”, la Muzeul Național de Istorie a României
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Național de Istorie a României anunță deschiderea expoziției „Tidal Wave. 1 august 1943”. Evenimentul va avea loc la data de 12 decembrie 2024, începând cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, București. „Misiunea de bombardament «Tidal Wave» din 1 august 1943 a fost și va rămâne un moment de maximă încleștare între forțele militare combatante de pe teritoriul României din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În această misiune au fost implicate, din partea Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, un număr de 162 de bombardiere B-24 D Liberator, dintre care 35 au fost doborâte pe teritoriul României, fiind misiunea cu cele mai multe Medalii de Onoare acordate de către Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În egală măsură, eroismul și priceperea tunarilor și piloților români, cât și germani au decis soarta acestei misiuni”, precizează organizatorii, într-un comunicat.
Expoziția „Tidal Wave. 1 august 1943” abordează subiectul cu precădere din punct de vedere tehnic, dar are și rolul principal de restaurare a memoriei colective. Prea puțin cunoscut, acest moment istoric este prezentat publicului larg într-un mod educativ, ușor de înțeles. Identificarea avioanelor prăbușite la misiunea „Tidal Wave” și recuperarea fragmentelor epavelor de pe teritoriul României a fost și este, în continuare, rezultatul unei cercetări documentare foarte complexe. Vizitatorii vor putea admira fotografii de epocă, machete, obiecte personale, filmări și documente de arhivă.
Expoziția „Tidal Wave. 1 august 1943”, curatoriată de Bogdan-Dumitru Mladin, expert restaurator metal în cadrul Muzeului Național de Istorie a României, va fi deschisă în perioada 12 decembrie 2024 - 9 martie 2025 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09,00 - 17,00.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane